Servind

Praha hlásí světovou výstavní premiéru

Praha hlásí světovou výstavní premiéru

Výstava Automobilové klenoty opět v Praze! Nejkrásnější automobily a motocykly znovu zamíří předposlední červnovou sobotu do golfového klubu v Hostivaři. První ročník se setkal s velkým úspěchem jak mezi vystavovateli, tak návštěvníky. V rámci druhého ročníku se představí stovka nejkrásnějších historických stroj i legendární vozidla ze slavných filmů naší kinematografie.

Kombinace krásného přírodního výstaviště, tvořeného prostředím golfového hřiště, a nablýskanou nádherou historických vozidel, se setkává s úspěchem po celém světě. Po kalifornském Pebble Beach, kde se právě na golfových trávnících koná jedna z nejprestižnějších světových výstav toho typu, se unikátní vozidla opět objeví i na golfovém pažitu v Praze - Hostivaři. Pořadatelé v těchto dnech finišují s přípravami druhého ročníku výstavy tak, aby formát výstavy i výběr exponátů nadchnul návštěvníky, kteří si opět z Hostivaře odnesou nezapomenutelné zážitky.

Kapacita výstavy je nastavena na 100 vybraných exponátů. Ty jsou organizátorem výstavy pečlivě vybrány z došlých přihlášek. Vystavená vozidla budou hodnotit odborníci, novináři i široká veřejnost. V rámci výstavy se bude konat soutěž Concours d´Elegance, do níž budou nominovány exponáty, které splní nejpřísnější kritéria kvality. Vítězná vozidla získají ocenění ve vyhlášených kategoriích. Bude také vyhlášen celkový vítěz výstavy.

Zakladatel a ředitel výstavy Ing. Jiří Martinka k výstavě poznamenal: „Jedná se o unikátní příležitost jak v České republice na jednom místě vidět opravdu mimořádné exponáty, mezi nimiž jsou i stroje, které představují světovou extra třídu a obstojí v jakékoli zahraniční konkurenci.“

Výstava se, stejně jako vloni, snaží nabídnout víc než jen přehlídku motorizované nádhery. Každý rok je proto spojená se specifickým tématem. Tím letošním jsou vozidla spojená se slavnými československými a českými filmy a seriály. Diváci si připomenou stroje, které hrály v pokladech naší kinematografie jako jsou například filmy Vrchní prchni, Dívka na koštěti, Saturnin, Šakalí léta a mnoho dalších. Většina strojů jsou autentické, tedy které opravdu v daném filmu hrály.

Součástí výstavy bude i expozice vozidel ze slavného závodu 1000 mil československých, v jejímž rámci se přestaví vozy, které se zúčastnily některého z předválečných ročníků nebo získaly ocenění v novodobé historii tohoto závodu.

Skutečnou senzací výstavy bude světová výstavní premiéra velmi vzácného vozu Lagonda V12 OHC z roku 1939, který byl vyroben na zkráceném podvozku a jehož motor má stejnou specifikaci jako závodní vozy pro závod 24 hodin v Le Mans v roce 1939. Konstrukce tohoto dvanáctiválce, u něhož se uvádí výkon 220 k, je označována jako vrcholné dílo W. O. Bentleye. 

Datum zveřejnění

16.6.2019

Zdroj informací

Automobilové klenoty

Foto: Jakub Vít

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2367 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál