Servind

TATRA TRUCKS získala dotaci na rekonstrukci Slovenské strely

TATRA TRUCKS získala dotaci na rekonstrukci Slovenské strely

V polovině ledna 2018 obdržela společnost TATRA TRUCKS zprávu o schválení dotace na projekt rekonstrukce motorového vlaku Slovenská strela. Dotaci ve výši téměř 80 milionů korun automobilka využije na kompletní revitalizaci motorového vlaku Slovenská strela do pojízdného stavu a výstavbu speciálního depozitáře. Rekonstrukce bude zahájena již v letošním roce.

„Jsme velice rádi, že se nám podařilo získat dotaci na revitalizaci tak významné kulturní památky jakou je Slovenská strela. Historie a tradice jsou pro naši firmu velice důležité, uděláme tedy vše pro to, abychom revitalizaci zahájili co nejdříve,“ řekl Radek Strouhal, generální ředitel TATRA TRUCKS.

Celkové náklady projektu jsou vyčísleny na 118 milionů korun. TATRA TRUCKS má již k dispozici projektovou dokumentaci k budově, ve které se bude Slovenská strela po rekonstrukci nacházet. „Máme připravený restaurátorský záměr a v nejbližších dnech uskutečníme výběrové řízení na dodavatele restaurátorských prací,“ dodává k projektu Radek Strouhal.

Majitelé společnosti TATRA TRUCKS Jaroslav Strnad a René Matera kladou důraz nejen na současnou produkci a budoucnost, ale věnují značné úsilí i prostředky na podporu tradic automobilky a záchranu historických exemplářů vozidel. Důkazem toho je právě revitalizace národní kulturní památky Slovenská strela nebo projekt výstavby nového muzea automobilů Tatra, na který byla schválena dotace v polovině roku 2017.

Nové muzeum automobilů Tatra vznikne jako pobočka Muzea Novojičínska a bude ho provozovat Moravskoslezský kraj. Tomu TATRA TRUCKS pro daný účel darovala pozemek s halou bývalé slévárny, navíc také umožní využití přilehlých ploch. Předpokládané náklady na výstavbu muzea jsou vyčísleny na 123 mil. Kč, přičemž 85 procent bude financováno z evropských dotací.

Posláním obou projektů, které by měly být zprovozněny v průběhu roku 2020, je prohloubení péče o movité technické památky spjaté s automobilkou TATRA TRUCKS a zajištění jejich zachování budoucím generacím.

Datum zveřejnění

9.2.2018

Zdroj informací

TATRA TRUCKS

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2517 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál