Servind

Ministryně Dostálová předala v kopřivnické Tatře šek na rekonstrukci historického unikátu

Ministryně Dostálová předala v kopřivnické Tatře šek na rekonstrukci historického unikátu

V pondělí 19. února ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová navštívila při své cestě po Moravskoslezském kraji i kopřivnickou společnost TATRA TRUCKS. Setkala se s představiteli automobilky při příležitosti udělení dotace na projekt rekonstrukce historické vlakové soupravy Slovenská strela.

V polovině ledna 2018 byla schválena dotace na projekt rekonstrukce národní kulturní památky v podobě motorového vlaku Tatra T 68 zvaného též Slovenská strela. Ministryně Klára Dostálová při své dnešní návštěvě firmy TATRA TRUCKS předala do rukou generálního ředitele Radka Strouhala symbolický šek ve výši přidělené dotace téměř 80 milionů korun, přesně na 79 474 072 korun.

„Jsou okamžiky, kdy je radost předat šek v souvislosti s dotací, a rekonstrukce Slovenské strely je jedním z nich. Pokud se povede dotáhnout s krajem i stavbu nového muzea automobilů Tatra, a byla jsem ujištěna, že povede, půjde o fenomenální projekt, který pomůže výrazně zvýšit zájem o Kopřivnici a počet jejích návštěvníků. Tatra dostala symbolický šek na rekonstrukci Slovenské strely a výstavbu depozitáře, ale sešli jsme se zde na společném jednání i se zástupci kraje a Kopřivnice. Kraj předkládá projekt muzea, město Kopřivnice přijde s projektem, který bude revitalizovat dotčené území. Jsem ráda, že ministerstvo pro místní rozvoj může s evropskými zdroji přispět k realizaci tohoto projektu,“ řekla při příležitosti předání šeku ministryně Klára Dostálová.

Dotaci Tatra využije na kompletní revitalizaci historické vlakové soupravy a její uvedení do pojízdného stavu i výstavbu speciálního depozitáře, který bude stát před plánovaným novým muzeem automobilů Tatra. „Pro nás je to velké uznání. Pro Tatru, její tradici i tým, který rekonstrukci Slovenské strely připravuje,“ uvedl Radek Strouhal generální ředitel TATRA TRUCKS, a dodal: „Částka, kterou jsme na rekonstrukci Slovenské strely převzali, nám umožní ji zrekonstruovat tak, aby byla znovu krásná a hlavně provozuschopná. Ve spolupráci s ministerstvem, krajem i městem Kopřivnice vznikne muzeum, které bude velkým lákadlem pro návštěvníky města Kopřivnice a věříme, že pomůže posílit zájem mladých lidí o technické vzdělávání a pomůže nám sehnat kvalitní lidi, kteří u nás budou vyrábět tatrovky.“

Celkové náklady projektu jsou vyčísleny na 118 milionů korun, přičemž TATRA TRUCKS na něj poskytne i vlastní prostředky. Firma již má k dispozici projektovou dokumentaci k budově, ve které se bude Slovenská strela po rekonstrukci nacházet. Dnešní slavnostní akt také znamená, že kopřivnická firma může v nejbližší době zahájit výběrové řízení na dodavatele restaurátorských prací.

V polovině minulého roku byla schválena také dotace na výstavbu nového muzea automobilů Tatra. Nové muzeum vznikne jako pobočka Muzea Novojičínska a bude ho provozovat kraj. Tomu TATRA TRUCKS pro daný účel darovala pozemek s halou bývalé slévárny, navíc také umožní využití přilehlých ploch a do projektu přidá i sbírku unikátních vozidel, pro něž dosud chyběly výstavní prostory. Při sestavování expozice nového muzea se počítá s těsnou spoluprací a koordinací se stávajícím Technickým muzeem Tatra. Předpokládané náklady na výstavbu muzea jsou vyčísleny na 123 mil. Kč, přičemž 85 procent bude financováno z evropských dotací. Posláním obou projektů, které by měly být zprovozněny v průběhu roku 2020, je prohloubení péče o movité technické památky spjaté s automobilkou TATRA TRUCKS a zajištění jejich zachování budoucím generacím.

Datum zveřejnění

28.2.2018

Zdroj informací

TATRA TRUCKS

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2708 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál