Servind

Technické muzeum v Brně otevírá výstavu moravského průmyslu

Technické muzeum v Brně otevírá výstavu moravského průmyslu

Při příležitosti stého výročí vzniku Československé republiky Technické muzeum v Brně otevře výstavu s názvem Průmysl na Moravě 1918. Cílem výstavy je přiblížit návštěvníkům dobu vzniku republiky s důrazem na oblast moravského průmyslu v období od konce rakousko-uherské monarchie až do roku 1928, tedy první desetiletí existence nového státu. Jejím záměrem je ukázat návštěvníkům, jak dramatické události prvních tří dekád 20. století v Evropě ovlivnily podobu a stav průmyslu na Moravě, přiblížit změny struktury průmyslu vlivem rozpadu Rakousko-Uherska a nástup nových technologií.

Nové výrobní postupy a také změna sociální politiky ovlivnily životy tehdejších dělníků a továrníků. „Parní sílu postupně nahrazovala elektřina, která usnadnila výrobu a zároveň prodloužila pracovní den i volný čas. Právě volnému času a bydlení bude patřit samostatná výstavní část“, přibližuje jeden z autorů výstavy, Radek Slabotínský.

Hlavní část výstavy se soustředí na nejdůležitější a nejtypičtější odvětví průmyslu na Moravě. Představí například strojírenský a textilní průmysl, který byl dominantní zejména pro brněnskou oblast a Brno si tak vysloužilo přezdívku moravský Manchester. Výstava mapuje také vývoj těžkého průmyslu, který se dodnes lidem připomíná i na příkladu Vítkovických železáren, jejichž historie a výroba bude v muzeu rovněž k vidění. Část výstavy bude věnována i potravinářskému průmyslu, a to konkrétně cukrovarnictví a pivovarnictví.

Prostřednictvím prostorových vizualizací se návštěvníci dokonce na okamžik stanou součástí celého procesu výroby piva v dané době. Výstava představí konkrétní firmy a také klíčové osobnosti, které se o rozmach průmyslu zasloužily. Chybět nebudou jména jako Tomáš Baťa, bratři Stiassni či rodina Wichterlova. Z významných podniků budou dominovat brněnská Zbrojovka, Vlněna, Tatra Kopřivnice, olomoucká čokoládovna Zora, břeclavský cukrovar rodiny Kuffnerových, pivovar Starobrno či První česká sklárna v Kyjově.

Snahou autorů je zejména zajímavým a netradičním způsobem prezentovat sbírkové předměty, představit souvislosti dané doby pomocí digitálních technologií a vizualizací. „Naším cílem je problematiku přiblížit interaktivním způsobem tak, aby zaujala širokou veřejnost a taktéž studenty a mladé lidi“, zdůrazňuje Slabotínský.

Kromě výstavy v hlavní budově je připravený i doprovodný program – komentované prohlídky po tzv. „brněnském industriálu“, jejichž cílem je seznámit veřejnost s historií a prostorami bývalých továren či výrobních areálů – konkrétní termíny budou zveřejněny na webové stránce muzea. Pro širokou veřejnost, ale i pro ty nejmenší návštěvníky, budou přímo ve výstavě připraveny interaktivní hry, které jim zábavným způsobem přiblíží atmosféru první republiky.

Tematické programy s lektory chystá Technické muzeum i pro školní skupiny. Ve spolupráci s Národním filmovým archivem organizátoři připravili promítání dobových filmů, přibližujících průmysl a techniku v prvních desetiletích minulého století. Při příležitosti výstavy se ve dnech 22. – 23. 10. 2018 bude konat taktéž odborná konference, rovněž zaměřená na moravský průmysl a historické události, které jeho vývoj značně ovlivnily.

Na vernisáži výstavy vedení muzea a hosté pokřtí víno společnosti Znovín Znojmo připravené speciálně pro výstavu a sté výročí republiky. Víno se pojí místem původu s prezidentem Masarykem a jeho rodinou, která na hustopečských vinicích hospodařila.

Výstava: Průmysl na Moravě 1918

Vernisáž: 22. 10. 2018, 17.00 v budově Technického muzea v Brně

Doba trvání: od 23. 10. 2018 do 21. 4. 2019

Datum zveřejnění

21.10.2018

Zdroj informací

Technické muzeum v Brně

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2556 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál