Servind

Autoklub ČR oslavil výročí republiky poctou motorismu

Autoklub ČR oslavil výročí republiky poctou motorismu

Nejvýznamnější milníky českého motorismu od roku 1918 do současnosti, průřez vývoje tuzemských automobilů a motocyklů, dobové dopravní značky a další exponáty byly v neděli k vidění před sídlem Autoklubu ČR v Opletalově ulici v Praze. Veřejnosti byl otevřen také klubový dům, návštěvníci si v něm mohli prohlédnout expozici věnovanou Elišce Junkové, závodu Zbraslav – Jíloviště, nebo výstavní panel s předměty dokumentujícími výstavbu naší dálniční sítě. To byla Pocta motorismu, akce, kterou pořádal Autoklub ČR jako součást národních oslav 100 let republiky.

Akci slavnostně zahájil Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR. „Jsem moc rád, že Pocta motorismu je součástí oficiálních oslav století naší republiky. Těch institucí, které se takto mohly zapojit, nebylo mnoho. Byly to organizace, které jsou tradiční součástí naší společnosti už hodně dlouho, jako jsou Sokol, Skaut a podobně. Velmi mě těší, že Autoklub byl uznán i státními orgány, že plní tuto celospolečenskou roli. Z tohoto hlediska si myslím, že to byl pro nás, pro naše členy, velmi významný den,“ uvedl Jan Šťovíček. S poděkováním Autoklubu za pořádání Pocty motorismu vystoupila Monika Palatková, ředitelka agentury CzechTourism, která zastřešovala národní oslavy 100 let republiky.

V Opletalově ulici byly vystaveny vozy Tatra, Škoda, Aero, sportovní motocykly Jawa, ČZ, Eso, nejstarším exponátem byla Praga Grand z roku 1919, která byla v majetku prezidentské kanceláře. Se svojí dakarskou Tatrou přijel Karel Loprais, ze závodních vozů mohli návštěvníci obdivovat Bugatti T35, Aero Minor Sport, Tatru 607 Monopost, nebo například Škodu Octavia WRC Rally Special. Samostatná expozice připomněla tradiční značku pneumatik Barum. Vedle vchodu do klubového domu měla své čestné místo Tatra 87, typ, se kterým cestovatelská dvojice Hanzelka Zikmund vyrazila na svoji první expedici. Dobovou náladu v ulici dotvářela swingová kapely s tanečníky, ke kterým se spontánně přidávali i kolemjdoucí.

Ve Smetanově sále klubového domu návštěvníci shlédli divadelní hru Jiřího Nejedlého Eliška o naší nejslavnější závodnici. Postava Elišky Junkové ožila také v její expozici a při symbolické jízdě Bugatti Opletalovou ulicí, kterou odstartoval prezident Autoklubu ČR. Celého programu se účastnil také potomek závodnické legendy Vladimír Junek s manželkou, synem a vnuky. „Mám radost, jakým způsobem se Autoklub zhostil Pocty motorismu. Expozice věnovaná Elišce Junkové je fantastická,“ zhodnotil akci Vladimír Junek. Právě ve slavnostní den republiky mu vyvstala v hlavě myšlenka, kterou Eliška napsala v dopisu svému otci ze stáže ve francouzském Antibes, kam odjela v roce 1918. „Píše v něm, že si dobře pamatuje na hovory, které měli o Československu. A že by každý Čech měl pro svoji novou vlast udělat něco ´malučkého.´ Když si promítnu její pozdější život, myslím, že se jí to povedlo,“ zavzpomínal Vladimír Junek. „Eliška Junková je tak velká osobnost, že až dnes doceňujeme, co znamenala pro český motorismus. Když jsem jako mladík poprvé dorazil do sídla mezinárodní automobilové federace, první otázka od francouzského kolegy byla, a vy jste z Prahy a znal jste Elišku? Ve světě byla mimořádným pojmem a je třeba si ji dál připomínat. My v tom budeme pokračovat i v příštím roce, kdy oslavíme 90 let klubového domu,“ doplnil Jan Šťovíček.

Součástí venkovních expozic byl i stan projektu Autoklubu ČR Slepí vrazi, který podporuje FIA, kde měli zájemci možnost změřit si svůj zrak. Veřejnosti se představila také Kartingová akademie pro děti a další projekty Autoklubu. „Také dnešní akce ukázala, že Autoklub neodmyslitelně patří do české společnosti, už jsme tady 114 let, zaměřujeme se nejen na sport, ale také na obecný motorismus. Vzhledem k tomu, že většinu národa tvoří motoristé, naše aktivity jsou celospolečenské. Jsme součástí občanské společnosti, jedním z nejvýznamnějších spolků, a to se během těchto oslav potvrdilo. Přes nepříznivé počasí byla návštěvnost Pocty motorismu obrovská. Budeme nadále budovat Autoklub jako instituci, která tady bude fungovat i dalších sto let v minimálně stejném rozsahu,“ řekl závěrem Jan Šťovíček.

Datum zveřejnění

1.11.2018

Zdroj informací

Autoklub ČR

Fotogalerie

Výběr jazyka

Oldtimer Messe Tulln 2024

Facebook

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2747 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál