Servind

Rodný dům Ferdinanda Porscheho

Rodný dům Ferdinanda Porscheho

OT+ V Liberci - Vratislavicích stojí rodný dům Ferdinanda Porscheho. Dům dnes vypadá jako na konci 19. století, kdy v něm geniální automobilový konstruktér žil. Uvnitř byla vybudována interaktivní expozice, která má tři tematické okruhy. Dům zakoupila a provozuje Škoda Auto.

Kolem rodného domu Ferdinanda Porscheho se vytvářely legendy již léta a až zakoupením automobilkou Škoda Auto se za tím udělala tečka. Ferdinand Porsche se narodil ve Vratislavicích, tehdy v Maffersdorf, v roce 1875 a žil zde do svých 18 let. Pak odešel na zkušenou do Vídně, ale již se zpět nevrátil, Rakousko mu poskytla lepší možnosti rozmachu. V roce 1902 přijel ke svým rodičům do Vratislavic představit jim svoji budoucí manželku Aloisii Kaesovou, se kterou se o rok později oženil. A současně se pochlubil svým výtvorem, přijeli totiž vozem Lohner-Porsche Mixtwagen.

Za více než jedno století prošel dům Ferdinanda Porscheho několika rekonstrukcemi, které změnily jeho vzhled k nepoznání. Dům Škoda Auto zakoupila v roce 2011 a začala s plány rekonstrukce. Mluvčí automobilky Vítězslav Kodym představil vizi takto: „Budově chceme vrátit podobu z konce 19. století, včetně všech historických prvků. Po dokončení v budově vznikne decentní expozice přístupná veřejnosti, připomínající tradici inženýrského umění v českých zemích.” Pokračuje: “Budova byla v průběhu 20. století několikrát zásadně přestavěna, a to včetně změny půdorysu či výšky objektu. Změnilo se třeba umístění prakticky všech stavebních otvorů.“


Předplatné magazínu OLDTIMER

Datum zveřejnění

18. července 2019

Autor

Text: Roman Černica

Foto: Škoda Auto, Porsche AG, Porsche Classic Club ČR

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.3183 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál