Servind

Josef Rataj dává moderní tvář Citroënu 2CV pro DAKAR rallye

Josef Rataj dává moderní tvář Citroënu 2CV pro DAKAR rallye

Do výzvy pouště jde s Citroënem 2 CV první česká dámská posádka Barbora Holická a Lucie Engová a to navíc v originálním designu předního českého pop-artového umělce Josefa Rataje.

V letošním roce se připravují s 2 CV na lednovou rallye Dakar česká automobilová závodnice Barbora Holická a zkušená navigátorka Lucie Engová. Svůj sen proměňují ve skutečnost projektem pojmenovaným DUCKAR, který vznikl spojením slov „duck“, tedy „kachna“ a Dakar. Dámy na dakarské rallye vytvoří historicky první českou dámskou posádku. Na technické úpravě vozu se podílejí špičky mezi českými mechaniky a originální design vozu i celého projektu DUCKAR je dílem předního českého pop-artového umělce Josefa Rataje.

Josef Rataj je přední český pop-artový umělec, malíř, výtvarník a performer. Je jedním z průkopníků pop-artového umění v Česku a inspirátorem mladé generace. Jeho tvorba je charakteristická odvahou riskovat a tvořit nové trendy.

Josef Rataj dlouhodobě pracuje na renovaci kostela svatého Petra a Pavla v Chotěvicích, jehož majitel je zpěvák skupiny Kryštof, Richard Krajčo. Rataj také nedávno obnovil vzpomínkové místo na Hanu Zagorovou na pražské Kampě a rovněž stojí za designem a tváří projektu závodnice Báry Holické – DUCKAR, Kachnou do cíle DAKAR rallye.

DUCKAR by Rataj

Fúze moderního umění a ikonického auta je skvělá kombinace pro volnou ruku umělce, jako je právě Josef Rataj. CRAZY DUCK vystihuje jak samotnou tvorbu umělce, Báru, která se chce vydat do pouště a vlastně i celý vůz. Barevná kombinace bude v poušti a mezi ostatními závodními vozy rozhodně vynikat.

„Josefa jsem potkala před pár měsíci naprostou náhodou a když si vyslechl můj příběh, motivaci a odhodlání pro tento sen, neváhal snad ani vteřinu a nabídl mi pomoc. Už jen jeho slova, že spolu to zvládneme, mě nadále posouvají dál. A čím více si to v hlavě nastavím, že se ten sen opravdu stane skutečností, tak se to opravu stane. A bez lidí, jako je Josef, by svět už nebyl v pořádku. Jsem ráda, že to tak je,“ říká Barbora Holická.

Celý projekt DUCKAR je spojen s vizualizací designu, který Josef Rataj navrhl. Finální podoba je již hotová a fanoušci ji mohli vidět na oficiálním představení, které proběhlo na Speed Festivalu v České Lípě 23. září.

„Báry nadšení a odhodlání pro tento šílený sen mě baví. Nemohl jsem to nechat jen tak a rozhodl jsme se jí pomoct. Navrhl jsem tvář jejího projektu tak, aby byl tak šílený jako je ona a její nápad a současně věnuji na její projekt část financí z prodejů obrazů v rámci výstavy ve Vnitroblocku,“ říká Josef Rataj.

Výzva pouště, „DUCKAR“ jak ji Bára nazvala, je finančně velmi náročná. Bára jakožto běžný člověk, zaměstnanec, potřebuje podporu nejen fanoušků a automobilových nadšenců, ale i firem a lidí s velkým srdcem.

Kdokoliv chce pomoci a vidět DUCKAR kachnu s Ratajovým designem v cíli DAKAR rallye, může přispět libovolnou částkou na probíhajícím projektu na portále DONIO:

https://www.donio.cz/renovujtekachnuprodakar

www.duckar.cz

Datum zveřejnění

12.10.2023

Zdroj informací

Citroën

Výběr jazyka

Oldtimer Messe Tulln 2024

Facebook

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2455 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál