Servind

Ascona zvítězila nad africkým peklem

Ascona zvítězila nad africkým peklem

Největší dobrodružství tohoto roku – tak většina sportovních komentátorů hodnotí vytrvalostní automobilovou soutěž soutěže East African Safari Classic 2023. Na účastníky prosincového afrického maratonu čekalo 3600 km nezpevněných cest, stovky brodů, tvrdé kameny i bezedné bahno… A do tohoto pekla odstartovala jako jediná čistě ženská posádka dvojice Olga Lounová – Lilia Khousnoutdinova s nádherně renovovaným vozem Opel Ascona A! Ta jména nejsou veřejnosti neznámá: Olga je populární zpěvačka se zkušenostmi z rally a Lilia je podnikatelka, filantropka a iniciátorka úspěšných osvětových programů a kampaní.

Soutěžní posádky si na letošní East African Safari Classic rally prošly očistcem, spousta posádek odpadla… ale Olga s Lilií a Asconou to dokázaly: Jejich Ascona v dobových barvách, kterými se odkazuje úspěchy německé značky Opel na poli motorsportu, byla dobitá jak velikonoční píšťalka, během deseti dnů museli mechanici vyměnit i motor… ale nakonec hrdě projela cílem – a to na krásném 46 místě (neoficiální pořadí v době uzávěrky). I když právě v tomto extrémně náročném podniku platí více než kde jinde: Není důležité závěrečné pořadí, úspěchem je projet cílem!

I přes extrémní náročnost je o účast na keňské East African Safari Classic vždy obrovský zájem – letos organizátoři dovolili start pouze 63 posádek a všechna startovní místa byla dlouho dopředu „vyprodána“. Podmínkou startu v této rally kategorie „classic“ zároveň je, že na startovní rošt se mohou postavit pouze s homologací do konce roku 1985 s výhradně atmosférickým motorem (tedy bez přeplňování) a pohonem pouze jedné nápravy. Soutěžní vozy jsou rozděleny do pěti kategorií dle objemu motoru. Před startem soutěže není povolen trénink na její trati.

Tým Racing21 zvolil pro posádku Lounová – Khousnoutdinova první Asconu – a určitě ne náhodou: Právě s tímto modelem vybojoval legendární soutěžák Walter Röhrl v roce 1974 titul Mistra Evropy. „Naše soutěžní Ascona má za sebou dlouhou sportovní historii, my jsme ji koupili ve Švédsku v celém dobré kondici, ale stejně jsme pro africkou rally museli auto kompletně repasovat. Nakonec se potvrdilo, že sázka na Asconu byla dobrou volbou,“ říká Vojtěch Štajf, úspěšný soutěžní jezdec a manažer týmu Racing21, v jehož barvách Olga s Lilií v Africe s Asconou startovaly.

Start Ascony na East African Safari Classic Rally měl i charitativní přesah, protože její posádka stojí za finanční sbírkou na podporu kliniky RedTribe v africké Keni. Ta se dlouhodobě věnuje lékařské péči pro komunitu přibližně 15 000 Masajů a nyní chce rozšířit kliniku o kvalitní porodní oddělení s důstojnou péčí pro masajské ženy.

Datum zveřejnění

20.12.2023

Zdroj informací

Opel

Výběr jazyka

Oldtimer Messe Tulln 2024

Facebook

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2446 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál