Servind

Mercedes-Benz W114/W115 STÁLE MLÁD

Mercedes-Benz W114/W115 STÁLE MLÁD

Hlavním materiálem vydání je příběh vozů Mercedes-Benz W114/W115, od jejichž představení letos uplynulo 50 let. Velký dokumentární článek s řadou zajímavostí, připravený ve spolupráci s tuzemským zastoupením značky Mercedes-Benz, doplňuje srovnání s jeho moderním nástupcem, třídou E ročníku 2018. Pomyslnou třešničkou je poté reportáž z jízdy Prahou v automobilu Vladimíra Mitvalského, jednoho ze sedmi zakladatelů a pozdějšího prezidenta Mercedes-Benz klubu Česká republika, jehož letošnímu 55. výročí se věnuje samostatný článek.

Osobností vydání je americký jezdec, zakladatel, manažer a pozdější výhradní vlastník stáje All American Racers, Dan Gurney. Mimořádně talentovaný pilot, který jako jeden z pouhých tří jezdců v historii dosáhl vítězství ve Formuli 1, Indycar, Nascar a mistrovství světa sportovních vozů odešel do závodnického nebe na začátku letošního roku. Zanechal za sebou nejen bezpočet vynikajících výsledků, které jsou nadále měřítkem, ale také odkaz přátelské a pracovité osobnosti, která vedla k naplnění amerického snu a stala se vzorem mnoha dalším, nevyjímaje přitom budoucí mistry světa.

Letošní 60. výročí značky Benzina si samozřejmě žádá důstojné shrnutí, a proto jsme ve spolupráci s jejími zástupci připravili velký dvoudílný článek o vývoji a výrobě paliv, jejich distribuci a prodeji, vzniku značky Benzina a její novodobé historii až po nejširší síť čerpacích stanic v České republice.

Přímou návazností na obsah předcházejícího čísla je reportáž o setkání nad vozem Iso Grifo s posledním domácím majitelem v Československu nabouraného exempláře. Kromě dobrého pocitu jsme také upřesnili některé části našeho pátrání, které do věci vnesly nové světlo.

Pestrá je také rubrika věnovaná zápiskům z nejrůznějších domácích a zahraničních akcí. Kromě návštěvy 9. ročníku prestižní Prague Carlsbad Classic v Karlových Varech přinášíme reportáže ze soutěže elegance v bulharské Silistře a konečně velký článek o letošním ročníku Rallye Maya Mexico, jedné z pěti nejlepších soutěží světa, na níž jsme v novinářské posádce měli svého vlastního zpravodaje, a to jako jediný magazín z České republiky.

Stranou zájmu přirozeně nemohla zůstat ani nová výstava Uměleckoprůmyslového muzea v Brně, věnovaná Jiřímu Kuhnertovi a jeho práci pro automobilku Porsche. Kromě pozvánky přinášíme také rozhovor s jedním z jejich kurátorů, kterým je přední český designér a spoluzakladatel studia Olgoj Chorchoj, Michal Froněk.

Raritou tohoto vydání je projekt lidového vozu Voiture Minimum z pera věhlasného architekta Le Corbusiera. Méně známou vášeň autora moderního urbanismu totiž představoval motorismus, a proto svým návrhem přispěl do soutěže Francouzské společnosti automobilových inženýrů o nejlepší lidový vůz, vyhlášenou v roce 1936. Kromě precizního tvarového pojetí jsou zajímavé také podobnosti s dalšími vozy zvolené koncepce a především skutečnost, že se jeho vize dočkala statického zhmotnění až po více než 50 letech.

Samozřejmě také navazujeme na první části článků o vzniku a historii záchranného týmu Narex a poutavých vzpomínek známého závodníka Karla Jílka.

Scházet nemůže ani kalendář událostí pro nadcházející sezonu, který budeme dále upřesňovat a výběr vozů z domácí nabídky na Rajveteranu.cz a prodejní galerie skupiny Engine Group.

Kdyby něco, tak nic...

Přečíst Oldtimer č. 273

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2221 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál