Servind

Zisk s vůní benzínu. Klasická auta mohou být zajímavou investicí

Zisk s vůní benzínu. Klasická auta mohou být zajímavou investicí

I více než 22% zhodnocení ročně mohou svému majiteli přinést takzvané youngtimery – vozy, v nichž se lidé proháněli ještě před 30, 40 lety. Za zachovalou škodovku 120 získal její majitel před 5 lety stěží 30 000 korun, letos ji prodá za 80 000 a více. Vedle investic do klenotů nebo výtvarného umění se tak youngtimery stávají významným alternativním investičním artiklem. Tvrdí to ředitel inovačního centra AuresLab v AAA Auto Stanislav Gálik.

Nárůst hodnoty o zhruba 60 % za posledních 5 let podle Gálika zaznamenaly například vozy jako Tatra 603 nebo Škoda Rapid. V Česku je také velmi žádaným zbožím kupříkladu Škoda 1000 MB, roste zájem i o legendární Fiaty 126, Volhy nebo Lady. Díky rostoucí oblibě sběratelství automobilů tak mohou zhodnocení nabídnout i modely, které byly ještě před pár lety běžně k vidění v ulicích.

Historická auta jsou v posledních letech jakožto alternativní investice stále atraktivnější. Experty na umění jsou dokonce vyhodnocována jako jedna z nejvýnosnějších a nejméně kolísavých alternativních investic,“ přibližuje Stanislav Gálik

Největší potenciál zhodnocení mají v současnosti takzvané youngtimery čili auta do zhruba 30 let stáří, která se mnohdy dají pořídit i do sta tisíc korun. Přesně předpovídat, která budou nabývat na hodnotě, je podle Gálika možné, ovšem vyžaduje to jistou dávku znalosti trhu a technické expertízy. Obecně ale lze říct, že dříve nebo později budou zajímavé jakékoliv vozy s minimálním nájezdem a v původním zachovalém stavu,“ vysvětluje.

Světový trh s historickými vozy byl v posledních letech jedním z nejrychleji rostoucích ve srovnání s ostatními alternativními investicemi (klenoty, výtvarné umění). V roce 2017 byl celosvětový aukční obrat na trhu s veterány odhadován na více než miliardu eur a meziročně vykázal 3% růst.

Přesto při pořizování automobilu pro investiční účely musí mít kupující na paměti, že nejde o krátkodobou záležitost. „Je to běh na dlouhou trať a sázka na růst poptávky a ceny vozidel. Automobil je investice jako každá jiná, její hodnota může růst, ale zároveň třeba klesnout na polovinu. Nesmíme také zapomínat na náklady na skladování a údržbu, jež hodnotu průběžně snižují,“ upozorňuje na možná rizika ekonom společnosti Partners Martin Mašát.

Datum zveřejnění

18.4.2018

Zdroj informací

Narrative Media s.r.o.

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.3777 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál