Servind

O víkendu budou v Česku k vidění exkluzivní historické Peugeoty

O víkendu budou v Česku k vidění exkluzivní historické Peugeoty

Zejména v Praze a okolí, ale i na dalších místech Česka bude o nadcházejícím víkendu k vidění osmdesátka exkluzivních historických vozů Peugeot. Poprvé v historii k nám totiž zavítá prestižní mezinárodní sraz International L’Aventure Peugeot Meeting, který sdružuje majitele veteránů značky Peugeot nejen z Evropy, ale z celého světa. Asociace má podporu přímo rodiny Peugeot a zaštiťuje ji také centrála automobilky ve Francii, což lze brát i jako garanci vysoké kvality účastnických vozů.

Od 8. do 10. června se stane Česká republika místem, kam se budou upírat zraky všech fanoušků francouzské značky Peugeot. Do Prahy se totiž sjedou majitelé exkluzivních historických modelů z celé Evropy, aby zde prožili svůj tradiční každoroční sraz L’Aventure Peugeot Meeting. Ten se v Česku koná vůbec poprvé ve své dvacetišestileté historii.

Mezi účastníky z celé Evropy jsou nepřehlédnutelně zastoupeni i Češi, kteří na start přistaví kromě jiných i dva nejstarší vozy – Peugeot 172 M z roku 1928 a Peugeot 201, který je jen o rok mladší. Z několika dalších krásných předválečných Peugeotů stojí za zmínku zejména exkluzivní Peugeot 402 Cabrio Darl'mat z roku 1938. Ve startovní listině jsou hojně zastoupeny také modely z padesátých a šedesátých let, jako například Peugeot 403 a 404. Mladším modelům vévodí, co do počtu vozů, Peugeot 504 a samozřejmě ikonický Peugeot 205 v celé řadě verzí, včetně legendární 205 T16 vyrobené v počtu 200 kusů jakožto homologační série k závodnímu Peugeotu 205 T16.

Stejně různorodé jako startovní pole, je i zastoupení zemí, ze kterých se posádky sjedou. Nejvzdálenější z nich je Kostarika, odkud si nechal jeden z účastníků lodí přepravit svůj Peugeot 403 Cabriolet. Celkem se akce zúčastní majitelé veteránů z 11 zemí. Dominuje pochopitelně Francie s 29 posádkami, následuje Belgie s 11 a Německo s 9 posádkami. Českých zástupců dorazí šest, nicméně jejich vozy jednoznačně bodují z historického hlediska. Mezi sedmi nejstaršími veterány jsou čtyři z Česka. Dle pravidel tedy odstartují mezi prvními a diváci je tak mohou vidět v čele veteránského konvoje.

Během víkendu absolvuje zhruba osmdesát posádek trasu dlouhou 170 kilometrů proloženou bohatým doprovodným programem. Celá akce odstartuje v sobotu ráno krátkým prologem vedoucím na pražské Dvořákovo nábřeží, kde budou všechny vozy mezi 10:00 -12:00 vystaveny na odiv divákům. Následně týmy vyrazí v půlminutových intervalech na třicetikilometrovou trasu vedoucí Prahou a jejím blízkým okolím.

Po obědě pak na účastníky čeká nejdelší přesun z Prahy na zámek Zbiroh. Tato etapa měří 94 kilometrů a vede kromě jiného po krásných silnicích Berounska a Křivoklátska. V rámci tohoto úseku čeká na řidiče a spolujezdce výzva v podobě testu přesnosti – úseku, kde je průjezd měřen na setinu sekundy přesně, a za odchylku od stanoveného času jsou týmu přiděleny trestné body. Večerní program posádek na zámku Zbiroh bude nejen společenský, ale také soutěžní, neboť zde proběhne odborné hodnocení přibližně dvacítky vozů přihlášených do soutěže elegance.

V neděli posádky odstartují ze zámku Zbiroh v 10 hodin dopoledne a poslední etapa dlouhá 40 kilometrů je přivede na nádvoří Plzeňského pivovaru. Tam také proběhne závěrečné vyhlášení výsledků a celá akce zde kolem třetí hodiny skončí.

Asociace Aventure Peugeot

Asociace Aventure Peugeot byla založena v roce 1982 Pierrem Peugeotem, který chtěl tímto krokem vytvořit příznivé podmínky pro ostatní kluby a organizace, které se věnovaly historii značky Peugeot, a poskytovat jim odpovídající služby. Jeho projekt se v průběhu desetiletí dynamicky rozvíjel nejen díky práci dobrovolníků, ale rovněž s významnou podporou skupiny PSA. V roce 2015 se asociace přejmenovala na Aventure Peugeot Citroën DS, jejím prezidentem je Xavier Peugeot (syn Pierra Peugeota) a tato nezisková organizace se i nadále stará o uchování historického odkazu všech tří značek s cílem představit jej co nejširší veřejnosti. Letošním nejviditelnějším důkazem této snahy je i International L’Aventure Peugeot Meeting konaný v Praze.

Datum zveřejnění

5.6.2018

Zdroj informací

Peugeot

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.329 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál