Servind

Autoklub slaví 90 let klubového domu

Autoklub slaví 90 let klubového domu

Autoklub ČR slaví 90. výročí klubového domu a 115. výročí založení. Při této příležitosti byla odhalena busta Elišky Junkové, legendární závodnice a královny volantu. Zároveň byly představeny propozice a logo nového šampionátu GRAND PRIX historických vozidel. Slavnostního aktu se zúčastnil syn Elišky Junkové, pan Vladimír Junek, který společně s prezidentem Autoklubu ČR Janem Šťovíčkem bustu odhalil. Akci ozdobila účast hvězdy seriálu První republiky Veroniky Arichtevy.

„S odkazem Elišky Junkové jsem se setkala při natáčení seriálu První republika a jsem moc ráda, že jsem dostala šanci účastnit se této krásné akce. Eliška nebyla jen skvělá závodnice, ale i úžasná osobnost, která uměla strhnout davy, takové ženy by pro nás měly bát motivací a vzorem,“ uvedla herečka.

„My si dnes připomínáme obrovskou tradici Autoklubu, připravili jsme expozici o naší historii a vzdáváme hold Elišce Junkové slavnostním odhalením její busty v klubovém domě, který byl otevřen před devadesáti lety,“ řekl Jan Šťovíček, prezident Autoklubu, který v úvodním slově poděkoval za záštitu nad akcí paní Ivaně Zemanové, manželce prezidenta republiky.

„Autoklub je významnou institucí České republiky, já jsem strašné rád, že jsem blízko toho, když se znovu rodil po pádu komunismu. Důsledkem toho je i to, že mám členskou legitimaci s úžasně nízkým číslem. Budova Autoklubu je úžasná, pro Prahu je to pýcha staveb z přelomu dvacátých a třicátých let minulého století. Já jsem velmi rád, že můj institut celá desetiletí pořádá v klubovém domě spoustu akcí, od vážných vědeckých diskuzí po koncerty a vánoční besídky pro děti. Je to úžasné místo naší země a Prahy,“ vzkázal ve zdravici Václav Klaus, který se ve funkci ministra financí účastnil obnovující valné hromady Autoklubu v roce 1990.

Autoklub ČR si výročí připomněl také otevřením výstavy v klubovém domě připomínající historii, významné osobnosti a milníky z dějin klubu. Jeden z panelů je věnován Václavu Vondřichovi, našemu prvnímu motocyklovém mistru světa z roku 1905. Památku přišel připomenout potomek slavného závodníka Zdeněk Vondřich. „Je dobré, že se Autoklub zabývá i svou historií a uvědomuje si známou pravdu, že bez minulosti není budoucnost. Vím, že Autoklub dnes úspěšně rozvíjí svou činnost a přeji nám všem, ať má co nejvíc takových reprezentantů, jako byl Václav,“ poděkoval za pozvání Zdeněk Vondřich.

Vladimír Junek připomněl, že Eliška byla velmi společenská a plynně ovládala němčinu a francouzštinu, věděla, že jazyky otvírají cestu. Měla ráda rozhodné jednání, ale také přistupovala k věcem s určitou pokorou, dokázala se uskrovnit. „Její bustou jste znovu umožnili Elišce Junkové vstup do klubového domu, chodila sem nesmírně ráda,“ vzpomněl Vladimír Junek.

GRAND PRIX historických vozidel budou tvořit závody 1000 mil československých, Brno Revival, Grand Prix Buggati a Zbraslav – Jíloviště. Vznik šampionátu iniciovali pořadatelé těchto tradičních veteránských soutěží. „Autoklub obnovuje tradici, stál u vzniku a byl přímým pořadatelem věhlasných 1000 mil československých i Zbraslav – Jíloviště, jednoho z nejstarších závodů u nás. Šampionátem navazujeme na tento odkaz a zároveň chceme podpořit povědomí o technickém umu našich předků,“ uvedl prezident Autoklubu ČR Jan Šťovíček. Autoklub ČR se ujímá role zastřešující organizace a sportovní autority. Dále zabezpečí dodávku technického zajištění systému měření času a vyhodnocení výsledků, organizační a materiální vybavení, komunikaci s veřejností a médii a propagaci šampionátu. Absolutní vítěz získá putovní cenu prezidenta Autoklubu ČR.

Kalendář závodů

Datum zveřejnění

25.3.2019

Zdroj informací

Autoklub ČR

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.3027 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál