Servind

Závod ŠKODA AUTO v Kvasinách si prohlédl již 10 000. návštěvník

Závod ŠKODA AUTO v Kvasinách si prohlédl již 10 000. návštěvník

Závod společnosti ŠKODA AUTO v Kvasinách přivítal již desetitisícího návštěvníka. Od loňského roku, kdy byla otevřena prohlídková trasa, je o možnost spatřit výrobu zblízka velký zájem. Tradiční závod ve východních Čechách patří mezi unikátní provozy i z celoevropského hlediska: díky zásadní proměně v posledních pěti letech se stal jedním z nejmodernějších výrobních míst v Evropě. V loňském roce zde kapacita poprvé v historii překročila hranici 300 000 vyrobených vozů. Působivá je i historie výroby sahající až do roku 1934.

„Závod ŠKODA AUTO v Kvasinách má nejen velmi bohatou historii, ale také představuje jeden z nejmodernějších provozů, jaký může zájemce o výrobu automobilů navštívit. Jsme hrdí, že nová podoba závodu oslovuje tisíce lidí, kteří si jeho špičkový chod prohlížejí téměř každý den,“ říká Jiří Černý, vedoucí výroby vozů v závodě ŠKODA AUTO v Kvasinách.

Z návštěvnického hlediska jsou lákavé nejen zpřístupněné moderní provozy svařovny a montáže, ale také osobnosti průvodců. Jedná se totiž o seniory z řad bývalých zaměstnanců. Výhodou je, že mají k automobilce osobní vztah a mohou přidat řadu osobních postřehů nejen ze současnosti, ale především z bohaté historie.

Do tajů výroby zasvěcuje návštěvníky například Bohuslav Čtvrtečka. Pro automobilku s okřídleným šípem ve znaku pracoval celkem 46 let, a to nejen v Kvasinách, ale i v Chile, kde se podílel na montáži původního modelu OCTAVIA COMBI. Dalším z průvodců je Vladimír Holoubek, zkušený Škodovák, který se více než 50 let věnuje sbírání, zaznamenávání a ukládání informací z historie kvasinské automobilky. Závodem Kvasiny dále provází Vladimír Cichy, bývalý vedoucí personálního oddělení závodu Kvasiny, a Josef Barnet, který dříve pracoval jako koordinátor plánování procesu a procesní technologie v závodě Kvasiny.

V Kvasinách se montovaly ikonické modely, jako byl například elegantní kabriolet ŠKODA FELICIA (1959 až 1964) nebo osobitá ŠKODA 110 R COUPÉ (1970 až 1980). V nedávné minulosti odsud vyjížděly vozy ŠKODA ROOMSTER a ŠKODA YETI. V současné době se v Kvasinách vyrábějí moderní SUV ŠKODA KAROQ a ŠKODA KODIAQ, a již v letošním roce se zde bude vyrábět také inovovaný vrcholný model ŠKODA SUPERB včetně technicky propracované plug-in hybridní verze SUPERB iV.

Velkou část návštěvníků tvoří žáci základních a středních škol, u kterých se díky těmto prohlídkám rozvíjí vztah k technice a technickému vzdělávání. To je spolu s bezpečností, dopravní osvětou, podporou zdravotnických a sociálních služeb jednou z hlavních priorit společenské odpovědnosti automobilky ŠKODA AUTO nejen v rychnovském regionu a okolí.

Společnost ŠKODA AUTO také využívá aktivity v závodu ke spolupráci s místními středními školami formou odborných praxí. Cílem je seznámit žáky s možnostmi konkrétního uplatnění jejich vzdělání v automobilce, během praxe mohou také získat nové dovednosti včetně důležitých sociálních zkušeností v prostředí výroby vozidel.

Z 10 000 osob, které do závodu zavítaly během 18 měsíců oficiálního fungování prohlídkové trasy, tvoří část také návštěvníci ze zahraničí. Nejčastěji jde o turisty z Německa či Polska. Vedle češtiny je možné požádat o prohlídku také v němčině.

Vstupné je zdarma a konkrétní termín návštěvy si zájemci mohou rezervovat online na webové stránce ŠKODA Muzea, které prohlídky organizuje.

Datum zveřejnění

12.6.2019

Zdroj informací

ŠKODA AUTO a.s.

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2441 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál