Servind

Setkání století

Setkání století

Mamutí festival byl vrcholem oslav 100 let Citroënu.

Louky kolem majestátní zříceniny hradu La Ferté-Vidame v departementu Eure-et-Loir asi 120 km od Paříže zaplavily o víkendu nadšenci s vozy Citroën všech generací. Akce „Rassemblement du Siecle“ (Setkání století) překonala veškeré očekávání množstvím pozoruhodných vozů ale i perfektní organizací. K tomu se přidalo i nádherné slunečné počasí. Podle oficiálních záznamů sem dorazilo 4900 unikátních vozů Citroën všech věkových kategorií. Obdivovat je přijelo přes 60 000 nadšených příznivců značky.

Vše vyrobené před druhou světovou válkou na jedné straně, pečlivě roztříděné podle modelových řad, všechno vyrobené později na straně druhé. Plocha velikosti fotbalového hřiště zaplněná jen vozy DS a kilometrová avenue plná „kachen“ 2CV. Nad záplavou Traction Avant přechází zrak, a to jsou ještě za cestou prostory vyčleněné pro CX, XM, GS, Ami, Saxo nebo Xantie. Hyperelegantní SM v neuvěřitelném množství stály na samostatném prostoru před hradem, přičemž nechybějí ani unikátní verze kabriolet, čtyřdveřové a dokonce i unikát s motorem Maserati V8.

Až na pár s péčí udržovaných vozů s patřičnou patinou všechny vozy v dokonalém technickém stavu a nablýskané. Každé z těchto aut by jinde vzbudilo nadšení, ale tady brzy zjišťuji, že nejen nemám šanci vyfotografovat alespoň to nejzajímavější, ale dokonce nemohu stihnout ani vidět úplně všechno.

K tomu připočtěme sekci klubů a specializovaných sběratelů spolu se dvěma stany reprezentujícími firemní muzeum. Stále ale nejsme na konci - uprostřed toho všechno za modelem Eifellovky oficiální expozice značky Citroën s nejdůležitějšími modely historie, současnosti i koncepty ukazujícími budoucnost značky.

Navíc zde byla jedinečná příležitost nechat se svézt s mnoha z historických unikátů po přilehlém testovacím okruhu, kde před tři čtvrtě stoletím probíhaly utajené testy prototypů 2CV.

Oslavy 100 let od založení značky Citroën tím ale nekončí. S historickými i novými modely značky bude možné se setkat a mnohé také vyzkoušet i během Setkání 100 let značky Citroën v sobotu 7. září na Letišti Letňany. Program bude začínat v 10.00 hodin, konec akce je plánován na 18.00 hodin.

Datum zveřejnění

23.7.2019

Autor

Text a foto: Vladimír Rybecký

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2436 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál