Servind

Soutěž historických vozidel MALOU DOHODOU 2022

Soutěž historických vozidel MALOU DOHODOU 2022

Při příležitosti 85. výročí motoristické soutěže MALOU DOHODOU, jež se jela v září 1937 mezi Prahou, Bukureští a Bělehradem, připravuje Autoklub České republiky stejnojmennou soutěž historických vozidel. Itinerář cesty povede co nejvíce ve stopách původní trasy, obdobný bude i časový harmonogram s rozdělením do šesti etap. Pořadatelstvím soutěže MALOU DOHODOU byl Autoklubem ČR pověřen Miroslav Krejsa, osvědčený organizátor a ředitel vzpomínkové jízdy veteránů 1000 mil československých mezi Prahou a Bratislavou.

Mezinárodní motoristická soutěž MALOU DOHODOU byla největší sportovní akcí, kterou pořádal Autoklub republiky Československé v meziválečném období. Na organizaci spolupracoval s královskými kluby Rumunska a Jugoslávie. S oběma zeměmi mělo Československo uzavřenou spojeneckou smlouvu, která nesla název Malá dohoda. Záštitu nad soutěží převzali nejvyšší představitelé všech tří států. V napjaté mezinárodní atmosféře způsobené hitlerovským režimem měla akce také hospodářský a politický přesah, prezentovala soběstačnost a spolupráci zemí Malé dohody.

„Autoklub byl vždy organizací vlastenců, kteří podporovali naši zemi a národní hrdost. Tento odkaz nás zavazuje, chceme ho připomínat a rozvíjet. A tak jak jsme se rozhodli obnovit slavnostní start 1000 mil československých před klubovým domem stejně jako za první republiky, v jubilejním roce chceme připomenout soutěž MALOU DOHODOU, která ve své době měla velký význam. Dnes si ji připomínáme jako hold sportovním výkonům tehdejších posádek, ale také jak vysokou úroveň měl tehdejší automobilový průmysl,“ uvedl Jan Šťovíček, prezident Autoklubu České republiky.

Historické automobily se vydají na soutěžní trasu bezmála 2500 kilometrů, s cestou zpět do Prahy pak celkem 3360 km. „Soutěž MALOU DOHODOU je určena pro automobily a motocykly do modelového roku výroby 1939 a jejich pokračující konstrukce. Chceme co nejvíce dochovat autenticitu původního závodu. Plánujeme start maximálně 25-30 posádek,“ vysvětlil Miroslav Krejsa, ředitel soutěže. Třetí listopadový týden projel za volantem celou trasu, která účastníky v září 2022 čeká a vypracoval první návrh itineráře.

„Průjezd všemi hraničními přechody, které bude v rámci soutěže nutno překonat, byl naprosto bezproblémový, stejně tak i stav vozovek na Ukrajině, v Rumunsku a v Srbsku. Vytipovali jsme a osobně navštívili také vhodné hotely s dostatečnými a zabezpečenými parkovišti v cílových místech. V současné době pracujeme na propozicích soutěže, které bychom rádi zveřejnili ještě do konce letošního roku, aby si zájemci o účast v soutěži MALOU DOHODOU 2022 mohli zarezervovat ve svých diářích termín tohoto podniku,“ doplnil Miroslav Krejsa.

Předběžný časový harmonogram MALOU DOHODOU – Ve stopách soutěže Praha – Bukurešť – Bělehrad 1937:

Sobota 10. září 2022

16.00 přejímky v Opletalově ulici, program v klubovém domě Autoklubu ČR

Neděle 11. září 2022

I. etapa Praha – Bratislava, cca 380 km (přes Kolín, Jihlavu, Brno, Mikulov a Malacky)

Pondělí 12. září 2022

II. etapa Bratislava – Košice, cca 490 km (přes Nitru, Banskou Bystrici, Tatranskou Lomnici a Levoču)

Úterý 13. září 2022

III. etapa Košice – Kluž, cca 460 km (přes Vyšné Nemecké, Užhorod, Mukačevo a Beregovo na přechod do rumunského Halmei a dále přes Satu Mare)

Středa 14. září 2022

IV. etapa Kluž – Bukurešť, cca 460 km (přes Turdu, Sibiu, Brašov a Ploesti)

Čtvrtek 15. září – den volna

Pátek 16. září 2022

V. etapa Bukurešť – Turn Severin, cca 380 km (přes Pitesti, Slatinu, Crajovu do českých vesnic v oblasti Banátu)

Sobota 17. září 2022

VI. etapa Turn Severin – Bělehrad, cca 290km (přes Orsovu, Bielu Cerkvu, Pančevo)

Celková délka soutěžní trasy cca 2460 km.

Cesta zpět přes Sibiu, Arad, Szeged, Szekesfehérváhr, Györ a Bratislavu do Prahy. Přímá zpětná trasa v délce cca 900 km. Délka soutěže i s cestou zpět cca 3360 km.

Datum zveřejnění

7.12.2021

Zdroj informací

Autoklub České republiky

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2438 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál