Servind

Konference Provoz a udržování technických památek

Konference Provoz a udržování technických památek

Předposlední týden v září automobilka Tatra Trucks ve spolupráci s Vysokou školou báňskou – Technickou univerzitou Ostrava uspořádala dvoudenní konferenci s názvem Provoz a udržování technických památek. Šlo o první ročník zahrnující řadu přednášek i doprovodný program pro odbornou veřejnost, na které Tatra Trucks zároveň představila nový projekt Tatra Classic.

Kopřivnická automobilka Tatra Trucks je nejstarším výrobcem vozidel v České republice a patří mezi vůbec nejstarší výrobce dopravních prostředků na světě. Na svou historii je nejen náležitě hrdá, ale také se o svůj odkaz a tradice pečlivě stará. Názorným příkladem je existence dvou muzeí automobilů Tatra v Kopřivnici, z nichž to nejnovější bylo otevřeno před necelým rokem ve spolupráci automobilky, kraje, města Kopřivnice i českého státu. Velká většina technických exponátů v obou muzeích je majetkem kopřivnické automobilky a je třeba se o ně starat. Často jde totiž o světové unikáty. Další stovky či tisíce historických vozidel Tatra jsou v muzeích po celé České republice i v dalších zemích světa. 

Tatra Trucks má zájem, aby se tyto technické památky, spojené s její historií, zachovaly i pro budoucnost. Chce přispět k tomu, aby se systematicky zvyšovala úroveň péče o ně a jejich prezentace veřejnosti. Jedním z nejnovějších příspěvků na tomto poli je konference Provoz a udržování technických památek, která se konala 19. až 21. září v Ostravici. Díky spolupráci zástupců automobilky a Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava se tak odborné veřejnosti mohla například prezentovat konkrétní muzea, která představila své expozice, dále mohli specialisté svým kolegům přiblížit různé způsoby restaurování, údržby a provozování historických strojů, účastníci seminářů se rovněž seznámili se způsoby klasifikace a oceňování historických vozidel a s konkrétními příklady rekonstrukcí a oprav exponátů a technických památek.

Hlavním posláním konference, která by se měla konat pravidelně i v budoucnu, je spojovat odborníky, instituce a firmy zabývající se restaurováním, údržbou, opravami nebo provozem historických vozidel a také jejich vystavováním a muzejní činností. Touto cestou je také možné sdílet informace a zkušenosti i přenášet novinky a technologické postupy, které zkvalitní péči o historické exponáty.

V rámci konference se Tatra Trucks prezentovala projektem renovace motorového vlaku Slovenská strela, který přiblížil vedoucí restaurátorského týmu Jan Palas. Účastníci konference také měli možnost přesvědčit se o vysoké úrovni práce restaurátorů na této národní kulturní památce na vlastní oči.

Tatra Trucks konferenci využila i k prezentaci zcela nového projektu renovační a vzdělávací dílny Tatra Classic, která bude působit v Kopřivnici. Tatra Classic se bude zabývat profesionální péčí a restaurováním historických vozů Tatra, které má automobilka ve vlastnictví, a to v co nejvyšší míře vlastními technickými i odbornými kapacitami. Ale nejen to. Tatra Classic bude své služby v oblasti restaurování, technické podpory a provozu vozidel poskytovat také odborné veřejnosti, institucím, muzeím i vlastníkům historických automobilů Tatra.

Datum zveřejnění

02.10.2022

Zdroj informací

Tatra Trucks

Foto: Tatra Trucks a Newspress

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.3413 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál