Servind

Premiéra na FIA Motorsport Games

Premiéra na FIA Motorsport Games

Francouzská Marseille, ale především pak proslulý automobilový závodní okruh Paul Ricard v Le Castellet přivítá ve dnech 26. – 30. října reprezentanty více než 70 národů v 17 disciplínách motorsportu na FIA Motorsport Games 2022. Ve Francii se představí také Vojtěch Štajf a Vladimír Zelinka s vozem Opel Kadett C GT/E.

Zkušená soutěžní posádka týmu ACCR Racing21, která získala mistrovský titul ve skupině 2 seriálu FIA European Historic Rally Championship 2021, bude pod záštitou Autoklubu ČR reprezentovat s několika dalšími členy výpravy české barvy na této prestižní mezinárodní akci. FIA Motorsport Games se poprvé konaly v roce 2019 a staly se jedinečnou celosvětovou soutěží, nabízející divákům napínavé sportovní klání mezi několika desítkami národů světa v různých disciplínách motorsportu. Všem účastníkům tak dávají možnost soutěžit v barvách své země a bojovat o zlaté medaile. Vlivem pandemických opatření byly poté následující dva ročníky přesunuty až na letošní kalendářní rok.

FIA Motosport Games 2022 jsou tak druhým ročníkem, který přinesl mnoho změn. Vedle většího počtu startujících národů se tento ročník rozšířil také v celkovém počtu soutěžních disciplín, kterých je nyní sedmnáct. Jednou z nových kategorií je také Rally, která byla vypsána pro vozy třídy Rally2, Rally4 a Rally Historic. A právě ve třídě historických vozů z období 1970-1981 (kategorie 2 popř. 3 s platným průkazem HTP FIA) bude Českou republiku reprezentovat posádka Štajf – Zelinka, která se tak symbolicky vrátí do svého zlatem ověnčeného soutěžního vozu Opel Kadett C GT/E.

Na všechny startovní posádky v kategorii Rally bude ve dvou dnech čekat dohromady 14 rychlostních zkoušek o celkové délce 152 km. Dvanáct měřených úseků se pojede na hladkých asfaltových cestách v okolí Le Castellet a měst Marseille a Toulon, dva zbývající úseky jsou situovány přímo na okruh Paul Ricard. Úplně poslední rychlostní zkoušky „The Medal Stage“ se však zúčastní již pouze tři nejlepší posádky v každé rally kategorii a vzájemným soubojem bude stanoveno pořadí v cíli.

„Já vnímám FIA Motorsport Games jako olympiádu světového motosportu. Je to skutečně prestižní akce a jsme s Vládou Zelinkou nesmírně potěšeni, že můžeme být součástí českého reprezentačního týmu, který do Francie posílá Autoklub ČR. Kategorie rally bude mít na těchto hrách svoji premiéru a já věřím, že to přispěje ke zvýšení celkové atraktivity této akce,“ řekl před odjezdem do Marseille Vojtěch Štajf a dodal: „S Vláďou jsme byli v minulém roce s Opelem Kadett velmi úspěšní, a proto naše cíle rozhodně směřují na pódium v kategorii Rally Historic Cup. Jsem přesvědčen, že i ostatním členům našeho týmu se bude na letošních FIA Motorsport Games dařit a společně zde přispějeme ke zviditelnění českého motorsportu. Těším se také na slavnostní zahájení akce, kde mám tu čest nést českou vlajku naší výpravy.“

Slavnostní zahájení FIA Motorpsort Games je ve středu 26.10 v 19:30 hod. Do prvního soutěžního dne v kategorii Rally se startuje v pátek 28.10. v 10:30 na okruhu Paul Ricard. V sobotu startují posádky na stejném místě již v 9:30 hod. a slavnostní vyhlášení výsledků se předpokládá v 21:00 hod.

RACING21 TAKÉ NA VÝSTAVĚ RACING EXPO 2022: Tým Racing21 se však představí také na významné domácí akci – výstavě závodních vozů Racing Expo 2022, která se koná ve dnech 29.-30. října na výstavišti PVA EXPO PRAHA v Letňanech. V rámci výstavního stánku týmového partnera BG Products a Petro-Canada bude vystaven soutěžní vůz týmu Racing21 Toyota Celica GT-Four ST 165. „Přestože se letošní výstavy Racing Expo bohužel nemohu z důvodů startu ve Francii zúčastnit osobně, rozhodně chci na tuto akci všechny fanoušky motorsportu pozvat. Loňská skvělá atmosféra výstavy s velkou návštěvností a mnoha zajímavými závodními vozy ukázala více než jasně oprávněnost jejího pořádání,“ zmínil účast týmu Racing21 na Racing Expo 2022 Vojtěch Štajf.

Datum zveřejnění

26.10.2022

Zdroj informací

RACING 21

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2307 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál