Servind

Pirelli vybavuje sporťáky Fiat 850 a 124

Pirelli vybavuje sporťáky Fiat 850 a 124

Pirelli Collezione – řada pneumatik, která vybavuje ty nejikoničtější vozy vyrobené v letech 1930 až 2000 – doplnila svou nabídku o dva nové rozměry pneumatiky Cinturato CA67 a CN36 pro automobily Fiat 850 a 124. Od příštího roku bude k dispozici také nová verze pneumatiky Cinturato CN36 pro vozy Mercedes W113, W123, W126, Alfa Romeo Montreal a Fiat Dino 2000.

Prototyp pneumatiky Cinturato CN36 byl představen na výstavě „Auto e Moto d'Epoca“, která proběhla ve dnech 20.─23. října v Padově.

Zvnějšku klasické, zevnitř moderní

Pro verze Sport Spider a Sport Coupé vozů Fiat 850 a Fiat 124 vytvořila společnost Pirelli pneumatiky Cinturato CA67 v rozměru 155 R13 a Cinturato CN36 v rozměru 165 R13. V souladu s tradicí Pirelli Collezione odrážejí nejnovější verze pneumatik Cinturato původ originální pneumatiky, která byla uvedena na trh v průběhu 50. a 60. let minulého století. Její klasický vzhled zůstal zachován ─ uvnitř se však nacházejí zcela moderní technologie.

Díky nově vyvinutým směsím mají pneumatiky Pirelli Collezione ve srovnání s těmi původními lepší přilnavost za mokra, čímž jsou spolehlivější a bezpečnější. Technické vlastnosti nových pneumatik jsou rovněž v souladu s vlastnostmi definovanými původními konstruktéry vozidel. Významnou roli v tomto aspektu sehrála Nadace Pirelli, která uchovává všechny původní výkresy a návrhy pneumatik. I u nových pneumatik v klasickém stylu je tak zachována původní originalita. Nadace Pirelli se může pochlubit rozsáhlým archivem čítajícím přibližně čtyři kilometry materiálů, které sahají až do roku 1872.

Nová velikost představená na výstavě v Padově – CN36

Pirelli Cinturato bylo stěžejním produktem revoluce v oblasti pneumatik v 50. letech 20. století. Vyznačovalo se speciální konstrukcí – radiální kostrou se zkříženými textilními nárazníky – která vedla ke vzniku skutečně sportovní pneumatiky. Zejména model CN36 byl navržen tak, aby udržel vozy kategorie High Performance a Gran Turismo (GT) přilepené k silnici. Pneumatika zaznamenala také řadu významných vítězství v rallye, v roce 1971 například vybavila vůz Fiat 124 Sport. Dnes se vrací nejen do nabídky pro Fiat 124, ale od roku 2023 bude k dispozici také v novém rozměru 195/70R14. Pneumatika byla předvedena na stánku distributora Fratelli Rossi při příležitosti výstavy „Auto e Moto d'Epoca“ v Padově, ta je již řadu let neodmyslitelnou součástí kalendáře klasických motoristů.

Pirelli a Borrani – trvalé partnerství

Společnost Pirelli pokračuje v oslavách 150. výročí svého založení a na padovském veletrhu se představuje společně s milánskou společností Ruote Borrani – ta v roce 2022 slaví sté výročí a je známá svými drátěnými koly. Společnosti Pirelli a Ruote Borrani spojuje více než 80 let společné historie. V expozici Borrani proto byla vystavena speciální pneumatika Pirelli s ráfky Borrani, která se používala na vysokorychlostních tratích vozidel Grand Prix ve 30. letech 20. století. Vystavené kolo i pneumatika jsou originálními artefakty z této doby.

Nejmenší návštěvníci si zase mohli užít vystavené Ferrari Testa Rossa J ─ zmenšenou repliku původního vozu 250 Testa Rossa, která je výsledkem spolupráce se společností The Little Car Company specializující se na miniaturní rekonstrukce. Miniatura originálního vozu je vybavena pneumatikami Pirelli Cinturato CN54 a mohou ji řídit děti od 14 let. Na stěnách v expozici pak visely fotografie z historického archivu uloženého v Nadaci Pirelli. Pro ještě poutavější zážitek zde byly ke zhlédnutí také dva digitální výstupy ─ jeden věnovaný přímo spolupráci Pirelli a Borrani, druhý sledující dlouhou historii výzkumu a inovací Pirelli prostřednictvím webové platformy www.pirellibuildsthefuture.org.

Datum zveřejnění

20.12.2022

Zdroj informací

Pirelli

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2693 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál