Servind

BMW 3.0 CSL: lakýrnické umění z Landshutu ve jménu nejsilnějšího písmene světa

BMW 3.0 CSL: lakýrnické umění z Landshutu ve jménu nejsilnějšího písmene světa

U příležitosti 50. výročí svého založení v roce 1972 představilo BMW M GmbH, dceřiná společnost BMW Group zaměřená na motorsport, nejexkluzivnější speciální model, jaký kdy vyvinula: BMW 3.0 CSL.

Pro malou sérii, striktně limitovanou na 50 kusů, bylo inspirací historické BMW 3.0 CSL, takzvaný „Batmobil“, z počátku 70. let. Speciálně lakované karoserie všech 50 kusů se opírají o mimořádné zkušenosti lakýrny továrny BMW Group v Landshutu. Místní specialisté pro vytvoření celkově exkluzivního designu u každého vozu pracují na 20 dílech exteriéru. V Landshutu se také vyrábí několik dílů z plastů vyztužených uhlíkovými vlákny (CFRP), určených pro tento speciální model.

Továrna v Landshutu má s podobnými speciálními lakovacími pracemi velmi bohaté zkušenosti. Kromě vytváření malosériových a zakázkových laků z něj každý pracovní den vyjíždí více než 1200 lakovaných plastových dílů vnějších panelů ve 40 standardních a 200 zakázkových barvách. To představuje přibližně 273 000 dílů ročně. Nyní se zkušenosti se zakázkovým lakováním využívají také na 50 vozech BMW 3.0 CSL, a to konkrétně na předních a zadních blatnících, střešním a zadním spoileru, předním a zadním nárazníku, bočních prazích, kapotě, střeše z uhlíkových kompozitů a víku zavazadlového prostoru.

Kapota a střecha vyrobené z uhlíkových kompozitů se vyrábějí složitým a vysoce specializovaným řemeslným postupem právě v továrně BMW Group v Landshutu. Díky vysokému podílu uhlíkových vláken se BMW CSL 3.0 může pochlubit výkonovou hmotností pouhých 2,9 kg/k, což je vynikající ukázkou inteligentní lehké konstrukce tohoto speciálního M modelu BMW.

Na první pohled je zřejmé, že BMW 3.0 CSL v sobě spojuje to nejlepší z pěti desetiletí zkušeností z automobilových závodů: jeho lakování ve stylu klasických závodních vozů je tvořeno pro značku typickými M pruhy v modré, tmavě modré a červené barvě, nanesené na nemetalickém bílém laku Alpine White. Pruhy na karoserii pečlivě kopírují zakřivení jejích povrchů a svým provedení umocňují mohutnost toho výjimečného kupé.

Vedoucí projektu Dr. Christian Koch vysvětluje, že tyto livrejové pruhy představovaly při lakování dodatečně montovaných dílů největší výzvu: „Přechody mezi M pruhy, z jednoho dílu na druhý, musely být naprosto dokonalé. Aby například byla zajištěna souosost vzhledu, musejí být pruhy na blatnících v přesně stejné výšce jako na dveřích. To vyžaduje spoustu lakýrnického know-how, individuálních zkušeností a citu.“ Na rozdíl od mnoha jiných vizuálně výrazných speciálních edic nejsou pruhy řešené pomocí fólie, ale jsou skutečně lakované. Při jejich tvorbě je také nutná úzká koordinace se specialisty v továrně BMW Group v Dingolfingu, protože ti aplikují lak nejen na dveře, ale i na karoserii vozu.

Zakázková lakovna v Landshutu pro takto náročné úkoly vyvinula speciální postup. Design livreje se promítá na každý díl pomocí laserového projektoru, takže přesně ladí s dalším prvkem karoserie. Pečlivý proces maskování linií mezi povrchy s různými barvami provádějí speciálně vyškolení odborníci ručně, přesně podle laserové projekce. Pro každý díl je zapotřebí až osm obrysových fólií na míru a až sedm vrstev laku.

Kromě přidání M pruhů je úkolem lakýrníků z Landshutu také umístění nápisu „M Power“ na zadní spoiler a „50“ na střechu. I tyto detaily, které jsou pro vzhled speciálního modelu zásadní, se maskují ručně. Na rozdíl od livrejových pruhů v tomto případě ale odborníci z Landshutu nepřidávají žádné vrstvy laku, ale naopak odhalují viditelná karbonová vlákna. Na jejich povrchu vznikají mírné vroubky, takže tento high-tech materiál lze vnímat i hapticky.

Jednotlivé komponenty exteriéru BMW 3.0 CSL se na vůz montují v moderní řemeslné dílně v Moosthenningu, externím pracovišti provozovaném továrnou BMW Group v Dingolfingu. Po absolvování rozsáhlých závěrečných kontrol bude každý z těchto 50 vozů BMW M odeslán do mnichovského BMW Welt, kde bude předán zákazníkovi.

„Jsme hrdí na to, že řemeslná zručnost a inovativní duch našich vysoce specializovaných odborníků na povrchovou úpravu laku opět pomohly vytvořit tak exkluzivní speciální model, jakým BMW 3.0 CSL je,“ dodal na závěr Christian Koch.

Datum zveřejnění

17.2.2023

Zdroj informací

BMW Group

Fotogalerie

Výběr jazyka

Oldtimer Messe Tulln 2024

Facebook

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.3015 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál