Servind

Arkády Pankrác zahajují výstavu vozů Škoda

Arkády Pankrác zahajují výstavu vozů Škoda

V pražském obchodním centru Arkády Pankrác byla zahájena výstava historických automobilů a motocyklů značky Škoda resp. Laurin & Klement. Přehlídka několika 22 automobilů, 5 motocyklů a 1 jízdního kola z historie tuzemské automobilky bude k vidění až do 26. března. Exponáty pro výstavu zapůjčilo mladoboleslavské Škoda Muzeum a rodina Samohýlů ze své sbírky historických vozidel.

Mezi největší lákadla patří modely z úplných počátků automobilky ze začátku 20. století, unikátní podélný řez soutěžního vozu Škoda Fabia WRC, ale také moderní Škoda Enyaq iV, ve které jezdil při své návštěvě Slovenska papež František.

V Arkádách si na své přijdou nejen fanoušci automobilů a motorek, ale také celé rodiny s dětmi, protože součástí je bohatý doprovodný program. Na co se mohou návštěvníci obchodního centra Arkády Pankrác mezi 6. a 26. březnem těšit?

Laurin & Klement Voiturette A - 1905

Jeden z nejvzácnějších exponátů sbírky rodiny Samohýlů ze Zlína a bezesporu také jeden z nejvzácnějších historických kousků v České republice. Jde vůbec o jeden z prvních automobilů, který v roce 1905 vyjel z mladoboleslavské automobilky. Ta se tehdy ale ještě jmenovala Laurin & Klement po svých zakladatelích a soustředila se nejprve na výrobu jízdních kol, posléze motocyklů, až přešla k výrobě automobilů, přičemž Voiturette A byl zároveň prvním sériově vyráběným automobilem v Rakousko-Uhersku.

Laurin & Klement G - 1908

Bezesporu další perla z rodinné sbírky, se kterou Alois Samohýl podnikl bezpočet cest a závodů, včetně těch se slavnou automobilovou závodnicí Eliškou Junkovou. Zúčastnili se s ním v roce 1966 vzpomínkového závodu k 60. výročí Targy Florio nebo přijeli na pozvání závodníka Chirona do Monaka k vyjížďce historických vozidel na oslavu založení města Monte Carlo. Vystavený vůz je jedním z pouze dvou dochovaných kusů tohoto modelu. Automobilka vyráběla model G v letech 1908 a 1909 a to v několika modifikacích, jako osobní i nákladní, dvoumístný, třímístný i čtyřmístný.

Škoda Enyaq iV

Další ze zajímavých exponátů, které spatříte na výstavě v OC Arkády Pankrác, sice není historický vůz, ale do historie už vstoupil v roce 2021, kdy Škoda Auto poskytla dva tyto vozy pro návštěvu Papeže Františka na Slovensku. Vozy Enyaq iV byly pro návštěvu Papeže Františka speciálně upraveny dle požadavků Vatikánu. Dostaly držák pro umístění vlaječky, standardní zatmavená zadní okna byla nahrazena průhledným sklem, a drobných změn doznal i interiér.

Tento vůz byl na výstavu zapůjčen ze sbírky Škoda Muzea Mladá Boleslav společně s dalšími vozy jako např. Škoda Fabia WRC z roku 2003 nebo červený sportovní spider Škoda 1100 OHC, Škoda Favorit 136 L/R nebo koncept Škoda Fabia RS2000 Cabrio.

Škoda Fabia WRC

S vozem Škoda Fabia WRC na začátku milenia mimo jiné závodil i český soutěžní jezdec Jan Kopecký, mistr světa 2018 v kategorii WRC-2. V roce 2007 tento automobil posloužil pro komerční účely známé značky Shell, která se na něm rozhodla demonstrovat účinky jednoho ze svých motorových olejů. Nestačilo jí ale rozříznout pouze motor a v reklamě ukázat, že je díky oleji čistý. Nechala rozříznout rovnou celý automobil. O neobvyklý řez vozu se postarala londýnská společnost Asylum, která se dlouhodobě zabývá výrobou modelů a speciálních efektů pro filmový průmysl. Aby mohla rozříznout celý závodní vůz Škoda Fabia WRC, vyrobila společnost obří kruhovou pilu, jejíž čepel měla průměr 4 m, vážila 750 kg a při řezání automobilu dosáhla rychlosti 112 km/h. Kromě toho musela být vyrobena také speciální plošina, díky které pila řezala přesně tak, aby se automobil elegantně rozdělil na dvě poloviny. Řez vozu Škoda Fabia WRC je od roku 2014 součástí sbírek Škoda Muzea.

Soutěže o ceny, závodní simulátor či dobový ateliér

Organizátoři výstavy a OC Arkády Pankrác připravili pro návštěvníky výstavy také bohatý doprovodný program.

Po celou dobu výstavy běží v Arkádách spotřebitelská soutěž s názvem Škoda Wheel, kdy při předložení účtenky za nákup z tohoto obchodního centra s částkou vyšší než 500 Kč mohou nakupující získat jednu z připravených cen.

Od 13. do 26. března se všichni návštěvníci mohou zúčastnit historického kvízu týkajícího se historie vozů Škoda o hodnotné ceny.

Pokud se chcete vyfotit v dobových kostýmech s historickými auty, tak je pro vás připraven dobový ateliér, ze kterého si odnesete své foto. Tento ateliér bude připraven v sobotu 18. března.

Při posledním víkendu akce budou moci návštěvníci zazávodit ve skutečném simulátoru závodního speciálu. I zde budou nejlepší soutěžící oceněni hodnotnými cenami.

Bližší informace naleznete na webových stránkách www.arkady-pankrac.cz.

Vstup na výstavu je zdarma.

Datum zveřejnění

6.3.2023

Zdroj informací

Arkády Pankrác

Foto: Vladimír Rybecký

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.3232 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál