Servind

1000 mil československých oslaví 90 let

1000 mil československých oslaví 90 let

Letošní ročník vzpomínkové jízdy historických vozidel 1000 mil československých se koná ve dnech 14. – 17. června. Bude připomínkou a oslavou 90. výročí od prvního závodu 1000 mil československých 1933.

Soutěž začíná ve středu 14. června den před startem technickou přejímkou v Opletalově ulici před Autoklubem ČR, poslední etapa zavede posádky v sobotu 17. června do cíle před Národní technické muzeum na Letné. Na oba dny srdečně zveme širokou veřejnost, uvidíte ty nejkrásnější historické automobily u nás a užijete si doprovodný program pro všechny generace, vstup je zdarma. Letošní ročník se koná pod záštitou prezidentky Slovenské republiky Zuzany Čaputové a prezidenta České republiky Petra Pavla. Do soutěže letos vyjede 115 posádek, podle pravidel musí být startující automobily vyrobené do modelového roku 1939.

„Na startu budou i tři vozy, které jely původních 1000 mil československých. Aero 750 Sport bylo postaveno speciálně pro tento závod, s vozem Praga Alfa v roce 1933 zvítězil Ing. Petr Mucha, třetím vozem bude Tatra 77 z roku 1934. Trasa soutěže mezi Prahou a Bratislavou vede po co nejpůvodnější trase závodu a vůbec celý letošní ročník se snažíme přiblížit co nejvíce původnímu závodu,“ láká diváky ředitel soutěže Jiří Patočka.

Start 1000 mil československých 2023 proběhne ve čtvrtek 15. června v Opletalově ulici před budovou Autoklubu ČR mezi 6:00 a 7:40 hod. Ovšem již den předtím, ve středu 14. června od 13:30 hodin program začíná příjezdem prvních soutěžních automobilů k technické přejímce, Opletalova ulice se postupně změní v závodní depo. Pro diváky bude připraven bohatý doprovodný program, živá dobová hudba, stánky ŠKODA, Czech Motorsport a další. Nebudou chybět komentované rozhovory s účastníky soutěže. Ozdobou programu bude přehlídka unikátních modelů dobového prvorepublikového oblečení. Ve spolupráci s Národním pedagogickým muzeem a knihovnou J. A. Komenského bude připraven program pro děti připomínající legendární Elišku Junkovou. Středeční program před Autoklubem ČR bude trvat do 18:00 hodin. Akce se koná za finanční podpory Městské části Praha 1.

„Akce probíhá podle stejného scénáře jako ve třicátých letech minulého století. Ulice se změní v ‚závodní depo', do kterého se postupně řadí automobily. Také atmosféra je velmi podobná, posádky lepí startovní čísla, diskutují o trati. Přijďte se podívat a užít si doprovodný program. A druhý den od šesté hodiny ranní probíhá samotný start, kdy auta odjíždí v minutových intervalech, to je také úžasné vidět na vlastní oči,“ zve prezident Autoklubu České republiky Jan Šťovíček.

Jedinečnou podívanou – přehlídku „Móda s vůní benzínu“ - pro návštěvníky Opletalovy ulice ve středu odpoledne připravuje Salon první republiky. Závod 1000 mil československých byl totiž tehdy nejen jedním z nejdůležitějších závodů, ale také významnou společenskou událostí, kterou si nenechaly ujít přední špičky tehdejší společnosti.

„Chcete společně s námi zažít atmosféru závodů?  Potkat hvězdy závodního nebe či významné osobnosti tehdejší společnosti?  Víte, co se při takové příležitosti nosilo? Na přehlídce prezentujeme nejen originály z naší soukromé sbírky, ale také modely zhotovené přesně podle dobových střihů a módních katalogů,“ zve Sylvie Zouharová Dyková.

Na středeční akci se také podílí Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského (NPMK). Budova Pedagogické knihovny J. A. Komenského se nachází přímo vedle budovy Autoklubu ČR. Právě zde se uskuteční ve středu 14. června 2023 od 14:00 do 17:00 hodin doprovodný vzdělávací program pro děti na téma „Buď jako Eliška!“ na podporu dopravní výuky.

Doprovodný program v prostorách Pedagogické knihovny, Jeruzalémská 12, Praha 1 bude věnován osobnosti Elišky Junkové – jejím úspěchům a odhodlání. Děti se pomocí informačního panelu seznámí s osudem královny volantu. Budou pro ně připravena tři stanoviště (Chytrý jako Eliška, Šikovný jako Eliška, Odvážný jako Eliška), u nichž budou plnit dané úkoly. Za odměnu si odnesou vyrobenou tematickou placku. Možné bude také například zakoupit historické školní obrazy na téma doprava.

Rovněž bude ve dvoře Pedagogické knihovny k dispozici fotokoutek s tématikou historických vozidel.

V sobotu 17. června po 17:00 hodině vyvrcholí soutěž 1000 mil československých 2023 před budovou Národního technického muzea, kde přivítáme vozy v cílové rovince.

„Jsem nesmírně rád, že se Národní technické muzeum může na této mimořádné akci opět podílet. Dlouholetý ředitel závodu Miroslav Krejsa svým neobyčejným úsilím dovedl soutěž na evropskou úroveň a věřím, že se s iniciativou Veteran Car Clubu Praha bude dál výborně rozvíjet. Nejen svým kolegům na vozech Aero 50 HP a Jawa Minor z muzejních sbírek, ale všem posádkám přeji hodně úspěchů a zvu velké i malé na sobotní odpoledne před Národní technické muzeum. Zde budou moci vidět dojezd vozů do cíle, zažít skvělou atmosféru a malí závodníci si vyzkouší závod v jízdě pravidelnosti na šlapacích autíčkách,“ doplňuje generální ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr. 

Sobotní odpolední program Národního technického muzea je připraven především pro rodiny s dětmi a zpestří čekání na vyvrcholení závodu – dojezd posádek do cíle před budovu muzea. Od 14 hodin budou připraveny ukázky funkčních modelů, díky kterým děti poznají, jak funguje například spalovací motor a mnoho dalšího. Děti ve věku 3 až 7 let se budou moci projet ve šlapacích autíčkách z dílny Czech Pedal Cars a zúčastnit se již třetí ročníku závodu šlapacích autíček „Rallye NTM“ v jízdách pravidelnosti. Na všechny malé účastníky čeká odměna a na vítěze sportovní trofej. Samozřejmě bude otevřen také Letenský kolotoč.

Průjezdy 1000 mil československých 2023

Čtvrtek 15. června

6:00 Start Praha – Opletalova

7:00 Kolem Českého Brodu

7:30 Kolín

8:10 Kolem Golčova Jeníkova

9:20 Polná

10:50 Velká Bíteš

11:15 Ostrovačice, hotel D1

12:00 Bosonohy (depo původního Masarykova okruhu)

14:10 Lednice náměstí

14:50 Lanžhot státní hranice

15:35 Malacky

16:15 Cíl – Bratislavský Hrad

16:45 Bratislava, Rybné námestie

Pátek 16. června

9:00 Start Bratislava, Rybné namestie

10:00 motokáry Dĺhá

11:00 Stúpava

12:30 Děvín

13.40 Cíl Bratislava, Rybné námestie

Sobota 17. června

6:30 Start Bratislava, Rybné námestie

7:10 Malacky

8:35 Holíč

8:50 Hodonín

11:10 Brno, Nová Zbrojovka

11:45 Brno, Dominikánské náměstí

12:45 Velká Bíteš

14:00 Přibyslav

14:20 Chotěboř

14:40 Golčův Jeníkov

15:20 Čáslav

17:20 Cíl Praha, Národní technické muzeum

Datum zveřejnění

12.6.2023

Zdroj informací

Autoklub ČR

Foto: Autoklub ČR

Fotogalerie

Výběr jazyka

Oldtimer Messe Tulln 2024

Facebook

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2301 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál