Servind

Utok na historická vozidla: škodí klimatu!

Utok na historická vozidla: škodí klimatu!

Kulturní válka proti autům už v Německu zasahuje i veterány. Události posledních týdnů vyvolávají mezi majiteli klasických aut neklid. Oblíbené setkání klasických aut v Rüsselsheimu bylo z důvodu ochrany přírody zakázáno.

Klasického srazu u kulturního centra Opelvillen v Rüsselsheimu se v letech před coronou účastnilo kolem 3000 vozidel, z nichž většina parkovala na loukách kolem Mohanu. Setkání založila organizace Opel Classic v roce 2000. Opel na svých pozemcích umožňoval parkování pro návštěvníky ale není pořadatelem akce. Do Rüsselsheimu se pravidelně sjíždělo kolem 30 000 návštěvníků. Dvacet restauratérů a provozovatelů občerstvení už se těšilo na příjem a podle toho nakupovali, když setkání čtyři dny před zahájením hejtmanka okresu Darmstadt Brigitte Lindscheidová (Zelení) zakázala, ačkoli město již vydalo povolení.

Sdružení pro ochranu životního prostředí a přírody Německo BUND (Bund für Umwelt- und Naturschutz Deutschland) proti akci úspěšně žalovalo. Důvod? V chráněné krajinné oblasti Mainwiesen by auta (ani historická) zásadně neměla parkovat. Rüsselsheim nyní chce vypracovat alternativní koncept pro příští rok. Zákaz nikoho moc nepřekvapil, protože i další akce na Mainwiesen už byly v poslední době ze stejného důvodu zrušeny.

Městský úřad preventivně umístil u vjezdu do areálu několik blokačních bariér aby zabránil majitelům klasických automobilů shromažďovat se v chráněné krajinné oblasti. Na sousedním parkovišti docházelo ke spontánnímu setkání s neustále se měnícím obsazením, ovšem málokdy bylo zastoupeno více než 30 historických vozidel. Jejich majitelé využili možnosti občerstvit se u stánku s nápoji a občerstvení a brzy odešli, takže žádná protestní akce se nekonala.

Ztrácejí oldtimery budoucnost v boji za mobilitu bez znečištění? Zákaz přišel jen pár dní před volbami starosty Rüsselsheimu. Je vždy na občanech, aby svým hlasem rozhodli o budoucnosti podobných akcí.

Datum zveřejnění

3.7.2023

Zdroj informací

Opel Classic

Foto: Opel Classic

 

Výběr jazyka

Oldtimer Messe Tulln 2024

Facebook

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2503 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál