Servind

Motory od Stellantisu jsou kompatibilní se syntetickými palivy

Motory od Stellantisu jsou kompatibilní se syntetickými palivy

Stellantis a Aramco oznamují, že 24 rodin motorů evropských vozů, které skupina vyrábí od roku 2014 (Euro 6), je kompatibilních s očekávaným složením paliv eFuels. Obě společnosti v rámci hledání energetických řešení s nižší uhlíkovou stopou společně testovaly v souladu se stávajícími normami alternativní paliva eFuels. Testy byly provedeny s použitím náhradních paliv eFuels společnosti Aramco. Společnost Aramco v současné době zkoumá vývoj nízkouhlíkových syntetických paliv jako řešení, které by se dalo použít pro potenciální snížení emisí oxidu uhličitého u stávajících vozidel.

Nízkouhlíkové palivo eFuel je syntetické palivo vyráběné reakcí CO2, získaného přímo z atmosféry nebo z průmyslového zařízení, s obnovitelným vodíkem. Použití nízkouhlíkového syntetického paliva by mohlo potenciálně snížit emise oxidu uhličitého u stávajících vozů se spalovacími motory během celého jejich životního cyklu ve srovnání s tradičními palivy nejméně o 70 %.

Skupina Stellantis podporuje používání nízkouhlíkových paliv eFuels a odhaduje, že by se díky nim mohly v letech 2025–2050 snížit emise CO2 v Evropě až o 400 milionů tun, pokud by se používaly ve 28 milionech vozidel značek Stellantis.

Společnost Aramco má v současné době dvě demonstrační zařízení na zkoumání výroby nízkoemisních syntetických paliv. V Saúdské Arábii pracuje společně se společností ENOWA (vodohospodářská a energetická společnost skupiny NEOM) na výrobě syntetického benzinu pro osobní vozy. Ve španělském Bilbau současně společnosti Aramco a Repsol zkoumají výrobu nízkoemisní syntetické nafty a leteckého paliva pro automobily a letadla.

Aramco také spolupracuje s týmy ze světa motoristického sportu na testování a demonstraci potenciálu nízkouhlíkových paliv jako řešení pro snížení emisí uhlíku z vozidel se spalovacími motory.

Datum zveřejnění

8.9.2023

Zdroj informací

Stellantis

Foto: Stellantis

 

Fotogalerie

Výběr jazyka

Oldtimer Messe Tulln 2024

Facebook

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.272 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál