Servind

Využití moderní UV technologie v lakovně

Využití moderní UV technologie v lakovně

Naši technici se při své práci nejčastěji setkávají během lakování v lakovně se standardními verzemi tužidel a ředidel. Ovšem samotné lakovny už se nezamýšlí nad produkty, které jim mohou pomoci celý lakovací proces urychlit.

Glasurit je na trhu skutečným specialistou na urychlení pracovního procesu. Novinkou jsou UV materiály, které schnou jen několik málo sekund, ale také přísady, které schnutí urychlí. Na lakýrníkovi je potom samotné provedení a aplikace - sám by se měl potom rozhodnout, jak velký objekt lakuje, kolik je stupňů a jaký materiál je vhodné použít.

V lakovacím procesu v lakovně by se měl brát ohled na nejslabší článek lakování. Pokud má lakovna málo místa pro přípravu, zaměří se na použití podkladových materiálů. Pokud je plně využita lakovací kabina, lze volit i různé laky, tužidla nebo urychlovací přísady.

Při používání materiálů Glasurit tak lze zvýšit produktivitu lakovny těmito kroky:

-             Základování plastů

Použití přilnavostního základu je již zastaralý krok. Namísto ředidla lze přímo do plniče přidat přilnavostní přísadu Glasurit 522-10, čímž odpadne lakování a odvětrání klasického přilnavostního prostředku.

-             Tmelení

Při použití tmelů je důležité pohlídat vhodnost aplikace na pozink a hliník. Významným urychlením schnutí je použití infrazářiče, protože schnutí probíhá od plechu.

-             Lakování plničů

Plnič „Mokrý do mokrého“ lze aplikovat na neobroušený základ (KTL), ale v tomto případě musí následovat celá řada kroků. V dnešní době není poškozeno tolik nových dílů, které lze olakovat přímo plničem. Doporučujeme tedy po lehkém vytmelení a obroušení dílů aplikovat mokrý plnič a dále bez broušení aplikovat vrchní lak v časovém rozmezí 10 minut až 6 dnů.

Plnič „brusný“, například Glasurit 285-505 šedý, schne se standardním tužidlem a ředidlem 3 hodiny při 20 °C. V lakovně mohou svou práci zefektivnit jednoduše, použijí místo ředidla urychlovací přísadu do plničů 522-55, schnutí plniče je zkráceno na 40 minut/při 20 °C. Úspora času je za použití jedné přísady velká - 2 hodiny a 20 minut.

-             Příprava podkladu

Absolutní špička a novinka na trhu jsou Glasurit UV materiály, kde je možné připravit díl s malým poškozením pod lak již za 15 minut. Glasurit UV Tmel 839-171 schne za pomocí UV lampy již za 30 sekund a plnič UV 151-170 za již 20 sekund. Pro sušení existují 3 typy UV lamp. Nejmenší z nich je ve velikosti baterky a napájení má na baterii. Obrovskou výhodou je, že plničem 151-170 SD ve spreji mohu vytmelené, obroušené místo ostříkat a vysušit kdekoliv, bez proudu a bez vzduchu.

-             Lakování

I samotné lakování lze urychlit, a to pomocí laků, tužidel a ředidel. Na malé díly a opravy lze použít rychlý lak Glasurit P-C-10 s urychlovací přísadou P-A-920, který uschne za 15 minut při sušení 60 °C a 1 hodinu při sušení 20 °C. Při použití standardního laku lze místo normálního tužidla použít tužidlo krátké. Tím zkrátíme dobu schnutí při stejné kvalitě lakování o 10 minut. Produkty značky Glasurit mají obrovskou výhodu, že po skončení stříkání bezbarvého laku je možno ihned přepnout bez odvětrání na proces sušení. Tím je možné ušetřit i 15 minut v kabině při procesu stříkání, kde je nejvyšší spotřeba energie. Pomineme-li cenu energie a zaměříme se na čas, tak je možné při 4 lakovacích cyklech ušetřit 1 hodinu a za hodinu je možno udělat ještě jeden cyklus lakování.

Ve výčtu úspor a efektivity v lakovně bychom mohli pokračovat ještě dál. Zde je jen několik našich doporučení a záleží na vás, který způsob ke zvýšení produktivity a úsporám vás osloví. Pokud si nevíte rady, či chcete poradit, jak zvýšit produktivitu a uspořit, specialisté společnosti Toplac vám jsou k dispozici, a to nejen v otázce lakovacích materiálů, ale i příslušenství k lakování.

Navíc můžete nyní vše nakoupit i z pohodlí vaší lakovny na eshop.toplac.cz.

Datum zveřejnění

6.10.2023

Zdroj informací

Toplac

Foto: Toplac

Fotogalerie

Výběr jazyka

Oldtimer Messe Tulln 2024

Facebook

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.3172 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál