Servind

Boj s kunou musí být nenásilný

Boj s kunou musí být nenásilný

Podivné zvuky na půdě, ve sklepě i jiných částech svého bydlení mohou v následující zimě slyšet majitelé domů v České republice. Znamená to, že se tam pravděpodobně před chladem uchýlilo nějaké zvíře. A v domě bude nejen rušit, ale také dělat škody.

Je to příklad i malé šelmičky, která dokáže majitele domů výrazně potrápit. „Přes zimu jsou dle našich statistik nejčastější škody od kun,“ přibližuje mluvčí Direct pojišťovny Nela Maťašeje.

Pozor, ať se z vás nestanou pytláci

Kuna škodí například poškozováním aut, izolací na domech i zabíjením menších domácích či hospodářských zvířat. Není zařazena mezi chráněné druhy, ale jedná se o lovnou zvěř, zabíjet ji tudíž smějí mimo dobu hájení, tedy od listopadu do února, jen myslivci, jinak se jedná o pytlačení. „Na placení pokut se žádné pojištění nevztahuje. Ani na to, když si klient neodborným vyháněním způsobí škodu,“ varuje Maťašeje.

Při náhradě škod může pomoci pojištění. „V rámci pojištění majetku nabízíme u rodinných domů pojištění fasády. Zaplatíme škody na venkovní fasádě hlavních a vedlejších staveb, tedy i plotu, a vnějším zateplení. Pojištění se pak vztahuje i na situace, kdy zvíře poškodí vnitřní zateplení a izolaci, což právě kuny dělávají,“ přibližuje mluvčí Directu Maťašeje.

Pojištění pomůže dokonce i v případě, kdy kuna prokouše izolaci a půdu znečistí trusem. „Hradíme i jeho odstranění ale jen v přímé souvislosti s tím, že došlo k poškození izolační a jiné skladby střechy. Pokud chce klient jen a pouze odstranění trusu, to nelze,“ konstatuje Maťašeje.

Škody po kuně, které pojišťovna řešila, přitom nemusí být zrovna malé. „Pohybují se mezi 50 a 350 tisíci korunami,“ podotýká mluvčí.

Jak na kunu? Odborníci doporučují několik taktik

  • Už na podzim důkladně zablokujte všechny její přístupové cesty, stačí jí otvor o velikosti tenisáku.
  • Pořiďte si psa či kočku, kuna je jako sousedy nemá ráda. Jejich chlupy při línání pak můžete pro lepší účinek rozmístit na strategická místa. Můžete také bojovat proti ohni ohněm a nasadit do boje svoji vlastní ochočenou kunu.
  • Zkuste i jiné pachy, které kunám nevoní. Může to být voda po holení, vůně do auta, prádlo namočené v naftě, naftalinové či chlorové tablety. Ale pozor, zvíře si i na nepříjemný pach může po čase zvyknout.
  • Kupte sklopné pasti, které zvíře nezabijí, ale uvězní – nevypouštějte ho ale hned u domu, jinak se vám vrátí, odvezte jej radši nižší desítky kilometrů daleko.
  • Instalujte elektrické ultrazvukové odpuzovače.
  • Umístěte reflektor s pohybovým čidlem – na světlo jsou kuny citlivé.

Levnější deratizátoři

Obecně platí, že nikdy není špatná volba přivolat ke zvířeti příslušné odborníky. Ať už se jedná o mysliveckou stráž, hasiče, ochránce přírody a pracovníky záchranných stanic či deratizátory. Výjezd posledně jmenovaných samozřejmě není zadarmo, ale v některých případech s tím pomůže opět pojištění.

„V rámci asistenčních služeb k pojištění zorganizujeme a do sjednaného limitu zaplatíme příjezd a odjezd specialisty a náklady na deratizaci i dezinsekci,“ ujišťuje Maťašeje z Direct pojišťovny.

Deratizátoři jsou například nejlepší možnost ve chvíli, kdy se v domě přemnoží myši či jiní hlodavci. V domě decimují zásoby potravin či ohlodávají kabely a další vybavení. Pokud jejich počet není velký, lidé se jich mohou zkusit humánně zbavit potřísněním míst mátovým esenciálním olejem či chilli omáčkou, lze využít i elektronické ultrazvukové odstrašovače. Nejosvědčenější ovšem zůstávají tradiční metody různých pastí či jedu na hlodavce.

Datum zveřejnění

6.12.2023

Zdroj informací

Direct pojišťovna

Foto: Hyundai

Výběr jazyka

Oldtimer Messe Tulln 2024

Facebook

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2439 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál