Servind

Benzin se změní, starším autům nebude chutnat

Benzin se změní, starším autům nebude chutnat

Nejpozději od Nového roku budeme u čerpacích stanic tankovat jiný benzin než dosud – s větším obsahem biolihu. Pro starší auta to nemusí být úplně ideální. „Nebezpečím může být zejména koroze palivového systému,“ upozorňují experti Aures Holdings, největšího tuzemského prodejce ojetých vozů AAA Auto a zánovních automobilů Mototechna. 

Benzin Natural 95 bude u naprosté většiny čerpacích stanic v ČR v nejbližší době obsahovat 10 % biolihu namísto dosavadních 5 %. Přestože se zprávy o navýšení takzvané biosložky objevovaly v minulosti už několikrát, naposledy v roce 2019. Zatím ale k této úpravě nedošlo. Nyní je to už definitivní.

„Od 1. ledna 2024 začneme na českém území distribuovat automobilový benzín BA95 s označením E10. Přechod na toto palivo je významným krokem na cestě k emisní neutralitě. Výrazně snižuje emise skleníkových plynů, protože obsahuje až 10 % obnovitelného paliva vyráběného z hmoty či odpadu organického původu,“ uvedl generální ředitel skupiny Orlen Unipetrol Tomasz Wiatrak.

Plošné zavedení potvrdila také česká čerpadlářská dvojka MOL, která provozuje více než 300 stanic. Kvůli tomu se také od Nového roku na čerpacích stanicích u stojanů vydávajících 95oktanový benzín změní mezinárodní označení z dosavadního E5 na nové E10.

Co může být dobrou zprávou pro životní prostředí příliš nepotěší majitele starších vozidel, konkrétně těch vyrobených před rokem 2005, kdy vstoupila v platnost norma Euro 4.

„Momentálně máme v nabídce 200 aut s benzinovým motorem do roku výroby 2005. To z celkem 13 000 vozů v portfoliu AAA Auto sice není mnoho, jsou to přece jen minimálně 18 let stará auta, nezanedbatelná část lidí je však má stále v garážích. Ovšem v české internetové inzerci je aktuálně kolem pěti tisíc takových vozů z celkem nabízených 108 tisíc, další zhruba 3500 najdete v nabídce veteránů. Netýká se to tedy úplně malého množství automobilů,“ říká Petr Vaněček, provozní ředitel společnosti Aures Holdings.

Co tedy konkrétně hrozí starším vozům? „Už u současného naturalu E5 s obsahem lihu do 5 % mohou nastat problémy s dlouhodobým skladováním. Maximální doporučená lhůta jsou tři měsíce. Problémem jakéhokoli paliva obsahujícího líh je totiž jeho dlouhodobá stabilita. Líh má snahu vázat vodu ze vzdušné vlhkosti. Dalším nebezpečím při používání paliv obsahujících etanol je koroze – a to zejména palivového systému, spalovacího prostoru a výfuku,“ upozorňuje šéf servisní služeb Aures Holdings Miloslav Knap.

Na palivo E5 dokáže jezdit většina i dříve vyrobených vozů. Nyní se však situace změní – na E10 by neměla jezdit auta vyrobená před rokem 2005. Neplatí to však bez výjimky – například u vozů značky Alfa Romeo je možné tankovat benzin E10 až od roku výroby 2011.

A v čem je hlavní problém? „Palivo E10 vadí některým součástkám palivového systému, kupříkladu gumovým těsněním a pryžovým hadicím, z nichž jsou lihem vysávána změkčovadla, hadice pak křehnou a mohou praskat. Oxidovat mohou i kovová potrubí pro vedení paliva. Podobně se můžeme setkat s problémy při studených startech a také se sníženým výkonem a vyšší spotřebou paliva. Starších motorů s karburátory se týká hlavně právě snížení výkonu, novější motory, řízené lambda sondou, pak mívají vyšší spotřebu – líh je méně výhřevný než benzin a kvůli zachování výkonu pak řídicí jednotka posílá do palivového systému více paliva,“ vysvětluje Knap.

Dalším problémem nového paliva je podle něj biodegradace. „Může docházet ke tvorbě pevných nebo lepivých nerozpustných úsad, jež mohou ucpávat palivové trysky a filtry a způsobovat tím poruchy chodu motoru, zvlášť při delším než tříměsíčním odstavení auta. Doporučujeme majitelům starších vozidel, aby navštívili autorizované dealery a požádali je o informaci, zda je možné jejich vozidlo provozovat na benzín E10. Všem, kterých se to týká, pak doporučujeme přejít na prémiové palivo 98 až 100 oktanů, kde je ethanol nahrazen složkou ETBE (ethyl terc-butylether), protože tato složka netrpí takovými neduhy jako už zmíněný ethanol,“ dodává Miloslav Knap s tím, že vysokooktanový benzin ovšem může být problémem u veteránů s pevně nastavených předstihem zážehu.

Označení paliv

E5, E10, E85 – automobilový benzin, kde číslo znamená maximální obsah biolihu v palivu v %

B7, B10, B30, B100 – motorová nafta, kde číslo znamená maximální obsah biosložky v palivu v %

XTL – syntetická nafta, která není ropného původu

Datum zveřejnění

24.11.2023

Zdroj informací

Aures Holdings

Ilustrační foto: preseportal/BDBe

Výběr jazyka

Oldtimer Messe Tulln 2024

Facebook

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2361 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál