Servind

60 let ikony jménem Mustang

60 let ikony jménem Mustang

Ford Mustang je již více než deset let nejprodávanějším sportovním vozem na světě a od svého uvedení na globální trh v roce 2015 dosáhl více než 1 milionu prodaných kusů a od svého představení 17. dubna 1964 na Světové výstavě v New Yorku více než 10 milionů.

Se svojí dlouhou kapotou, krátkou kabinou a sportovními rysy se Mustang trefil do černého a prodejci byli hned první den prodeje zavaleni 22 000 objednávkami. Ohlédněme se za zrodem legendy.

Ford Mustang z roku 1964 se prodával za cenu 2368 USD, vážil 1166 kg, měl šestiválcový motor o objemu 170 cm3, třístupňovou automatickou převodovku umístěnou v podlaze a čtyři místa k sezení. Říci, že to byl okamžitý hit, je slabé slovo, byl tak populární, že když 15 lidí v Texasu přihazovalo na stejný vůz, vítěz požádal, aby mohl v autě přespat přes noc, aby se neprodalo, zatímco jeho šek bude vyplacen.

Ford předpovídal, že se Mustangu v prvním roce prodá kolem 100 000 vozů. Během prvních 12 měsíců prodeje se ho prodalo 417 000 kusů a již v roce 1966 se prodal miliontý Mustang. Nejen skutečný Mustang se prodával jako o život, ale i dětské Mustangy poháněné pedály, kterých rodiče během vánoční sezóny 1964 zakoupili neuvěřitelných 93 000 kusů.

V čem spočívala přitažlivost Mustangu? Vzhledem k tomu, že věková skupina 15-29 let měla v letech 1960-1970 v USA (a na celém světě) zaznamenat 40procentní nárůst, vypracoval Ford plány na nový typ vozu Ford. Takový, který by oslovil mladou generaci, jež neměla zájem o konzervativní vozy, v nichž jezdili jejich rodiče. Chtěli sportovní sedadla, řadicí páku umístěnou v podlaze a výkonné motory.

Ford určil, že toto nové vozidlo by mělo být malé (ne delší než 180 palců), lehké (ne těžší než 1100 kg) a levné (ne více než 2500 USD - většina vozidel začínala na 3500 USD). Styling musel navazovat na nízký profil Fordu Thunderbird, pojmout čtyři osoby a být zábavný při řízení.

Prototypy Mustang I a II byly pojmenovány po legendárním stíhacím letounu P-51 Mustang z druhé světové války, i když dnes jsou synonymem pro divokého koně, takže se jim říká pony car.

Součástí přitažlivosti Mustangu bylo to, že mohl být, čím si kupující přál, od základního vozu bez příplatků po vysoce výkonný, nebo dokonce luxusní vůz. Mohl se pochlubit nejdelším seznamem příplatkové výbavy, jaký kdy Ford nabízel.

Od svých počátků až do současnosti se Ford Mustang prodloužil, snížil, rozšířil a zvýšil výkon, zažil drastické stylistické změny, ropné krize, konkurenty a z modelu určeného pouze pro USA se stal globálním vozem ( na více než 140 trzích), který se prodává v Evropě, Austrálii, na Středním východě a v Asii. Po celou dobu 60 let prodeje si Mustang udržel svou přitažlivost a popularitu a s více než milionem prodaných vozů na celém světě od roku 2015 a přibližně 10 miliony prodaných vozů od roku 1964 si upevnil své místo na vrcholu prodejů sportovních aut.

Datum zveřejnění

20.5.2024

Zdroj informací

Ford Czech Republic

Výběr jazyka

Facebook

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.499 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál